Dark Light

Au trecut aproape 7 ani din momentul in care Steaua Bucuresti a anuntat reactivarea sectiei de fotbal. 7 ani in care echipa de seniori a luptat in esaloanele inferioare ale fotbalului romanesc. De ceva timp, Steaua bate pasul pe loc in Liga a 2-a si pare ca s-a obisnuit cu aceasta situatie. Cine este de vina pentru situatia actuala? De ce nu promoveaza Steaua?

Plecand de la vointa politica si oprindu-ne la conducerea Stelei, sunt nenumarate motive pentru care Steaua nu are drept de promovare. Pentru prima data in istorie, problema clubului CSA Steaua Bucuresti nu este lipsa de valoare a sportivilor. In ultimele doua sezoane, clubul a demonstra ca pe plan sportiv poate obtine promovarea fara sa “transpire” prea mult. De ce nu promomoveaza Steaua?

1. Marcel Ciolacu, Angel TÎLVĂR si Eduard Bachide.

Ciolacu-Tilvar-Bachide
Ciolacu-Tilvar-Bachide

In ultimele 6 luni, Steaua a fost supusa unor atacuri puternice venite din partea oamenilor politici. Totul a pornit cu cererile echipei S.C. FC FCSB S.A. de a juca pe stadionul Steaua. In momentul in care Steaua a declinat aceasta cerere, Marcel Ciolacu a declansat o ofensiva impotriva clubului si i-a fortat sa accepte cererea de “punere la dispozitie” a stadionului. Coincidenta sau nu, Steaua a incercat sa schimbe forma de organizare a sectiei de fotbal in aceeasi perioada. Stim cu totii ca acest lucru nu s-a intamplat si nici nu exista vointa politica pentru a se rezolva pe cale legislativa.

S-au încheiat toate verificările la clubul Steaua. Nimeni nu a găsit ceva în neregulă la Clubul Sportiv al Armatei.
Steaua a avut parte de două mari controale într-un interval de trei luni.
În luna iulie 2023, premierul Marcel Ciolacu și-a trimis Corpul de Control la Steaua. Decizia acestuia a venit din considerente proprii, acesta nefiind mulțumit de faptul că Steaua nu a pus la dispoziție stadionul clubului infractorilor, cei care se dau drept Steaua și continuă furtul de identitate.

A fost pentru prima dată în ultimii 30 de ani când clubul din Ghencea a avut parte de vizita Corpului de Control al premierului.
Trei luni mai târziu, conducerea Stelei a avut parte de un nou control. De această dată, din partea Curții de Conturi.
CSA Steaua este verificată în fiecare an de instituțiile statului, însă, niciodată după ’89, clubul n-a primit două controale importante într-un timp atât de scurt.

Din informațiile iAMSport.ro, Curtea de Conturi n-ar fi găsit nereguli în documentele clubului din Ghencea.

AS47

De ce nu promoveaza Steaua? Ar fi o intrebare buna pentru domnul Ciolacu. Sa ne asteptam ca reporterii sa puna aceasta intrebare intr-o conferinta de presa televizata? Luati-va gandul de la asa ceva. Daca ne uitam la ceea ce s-a intamplat in ultima perioada, Marcel Ciolacu se plangea ca “bazele sportive din Romania” (referire la stadionul Steaua) nu produc bani pentru bugetul de stat. Ce bani? 35.000 de euro din partea lui George Becali. Persoana care a prejudiciat Steaua in repetate randuri, a fost condamnat penal pentru dare de mita si prejudicierea statului.


Statul roman pierde anual cel putin 965.000 de euro(suma minima pentru drepturile TV) pentru ca Steaua nu are drept de promovare? Suma este echivalenta cu 27-30 de inchirieri a stadionului Steaua pentru meciuri de fotbal, fara a lua in calcul gradul de uzura al gazonului sau eventuale pagube provocate in timpul meciurilor.


2. Conducerea Stelei

Răzvan Ștefan BICHIR
Răzvan Ștefan BICHIR

Nu este un secret ca situatia actuala este ceea ce isi doreste conducerea Stelei. Au trecut 7 ani si nu s-a facut un pas concret pentru rezolvarea dreptului de promovare. Din cand in cand, Stefan Bichir declara ca Steaua este dispusa la negocieri cu partenerii din mediul privat pentru a rezolva aceasta problema, insa de fiecare data nu spune nimic concret. Nu stim cu ce parteneri privati se discuta sau ce forma juridica va avea “viitoarea” entitate.

Un singur lucru este cert: STEAUA NU SI-A EXPRIMAT DORINTA DE A COLABORA CU ENTITATI DIN MEDIUL PRIVAT PENTRU REZOLVAREA DREPTULUI DE PROMOVARE SI REORGANIZAREA SECTIEI DE FOTBAL.
De ce spunem acest lucru? Pentru ca o astfel de dorinta a conducerii Stelei se poate anunta intr-un singur fel: “NOI, CSA STEAUA BUCURESTI, invitam companiile din mediul privat, cat si suporterii sa ni se alature in urmatorul proiect..”. Nu intr-o interventie telefonica la Prosport sau Fanatik, ci intr-o conferinta de presa la care sa fie invitata toata presa din Romania.

Conferinta prin intermediul careia sa se descrie un plan bine gandit. Un plan care sa ofere mediului de afaceri o perspectiva clara a directiei in care Steaua doreste sa se indrepte in urmatorii 5-10 ani. In realitate, Steaua ne spune ca sunt “anumite” discutii cu “anumiti” investitori pentru a rezolva problema promovarii prin intermediul unui ONG. Cu alte cuvinte, conducerea Stelei nu incearca rezolvarea problemei. Nu inainteaza intentie publica de a colabora cu mediul privat sau cu suporterii Stelei.

3. Suporterii Stelei

TS Poll - Loading poll ...

Chiar daca suporterii au cele mai bune intentii, faptul ca dupa 7 ani nu s-a ajuns la un numitor comun intre cei care iubesc Steaua, reprezinta o problema majora in misiunea de a obtine dreptul de promovare. Cu trecerea timpului, in randul fanilor au aparut tot felul de idei despre cum Steaua poate sa obtina dreptul de promovare. De la a continua in actuala forma si a contesta la TAS, la schimbarea legii, formarea unui ONG sau S.A. Exista zeci de pagini cu zeci de idei diferite. De ce spunem ca este o problema majora?

In conditiile in care primele doua cauze nu intampina o opozitie clara, Steaua nu va avea drept de promovare. Este limpede ca Marcel Ciolacu, Bachide, Tilvar sau Bichir, nu se vor speria de comunicatele paginilor de facebook(chiar daca acestea au mii de like-uri). Asistenta la stadion a scazut la nivelul anilor in care Steaua juca in liga a 4-a, iar refuzul stelistilor de a nu asista la “meciuri amicale” este fatala. Daca suporterii vor “Steaua in A”, trebuie sa populeze stadionul. Nu exista alta varianta.

Chiar daca FRF-ul programeaza meciurile Stelei la ore incredibile, cei 3000+ de abonati ai Stelei trebuie sa apara pe stadion. Daca acestia se vor prezenta la stadion, alte sute de suporteri vor intelege ca se intampla ceva si vor urma aceeasi directie. Acel “Lupta Steaua!” trebuie sa renasca. Stadionul Steaua trebuie sa cutremure cartierul Ghencea, presa va fi obligata sa mediatizeze, oamenii care stau in calea dreptului de promovare se vor teme. Nu prin violenta, nu prin initiative politice, “proiecte” facute pe genunchi, ONG-uri sau presupusi oameni de afaceri.


Singura solutie: STADIONUL STEAUA!

Inaugurare Stadion Steaua - Din Peluza
Stadionul Steaua

Steaua Bucuresti trebuie sa renasca din stadion. Stelistii trebuie sa realizeze ca singura sansa este unirea fortelor pentru un obiectiv comun, iar acesta nu trebuie sa fie dreptul de promovare, ci o echipa profesionista de fotbal. Daca cineva are impresia ca problemele Stelei se rezolva daca maine va fi semnat un ordin conform caruia sectia de fotbal este transferata sub un O.N.G. sau S.A., se inseala amarnic! Steaua trebuie sa se alinieze cerintelor cluburilor profesioniste de fotbal din prezent si viitor. Un club curat mai presus de toate?

Acest slogan pare ca a fost uitat de catre majoritatea stelistilor, daca ne uitam la postarile din social media. Momentan se doreste promovarea prin orice mijloace. O.N.G., patron, S.A. sau schimbarea cadrului legislativ, suporterul de rand este orbit de mirajul Superligii, crezand ca daca Steaua va promova, toate problemele dispar. Pare ca Peluza Sud si AS 47 sunt singurele baricade care mai cred in sloganul de mai sus si sunt constiente de pericolele care inconjoara clubul CSA Steaua Bucuresti. Sunt cei care populeaza stadionul, cei care mentin in viata acel “Lupta Steaua”.

Steaua-Trebuie-Sa-Promoveze
Steaua-Trebuie-Sa-Promoveze – Sursa: AS 47

Din pacate, Peluza Sud si AS 47 nu sunt suficiente pentru a face Steaua sa lupte. Pentru ca Steaua sa miste ceva in directia normalitatii, are nevoie ca suporterii sa lupte din interiorul stadionului pentru ea si pentru dreptul de a renaste. Toata lumea trebuie sa uite de social media, comunicate pe facebook si postari pe instagram. Faptul ca existam nu inseamna ca facem vreo diferenta. Schimbarea vine in momentul in care stelistii vor pune presiune pe conducere si politicieni din interiorul stadionului. Momentul in care fiecare stelist va realiza ca Steaua are nevoie de mult mai mult decat un loc in Superliga, va fi momentul in care Steaua Bucuresti va face primul pas catre fotbalul profesionist.

Related Posts
Total
0
Share