Dark Light
Steaua Bucuresti - marketing
Marketing, fotbal, Steaua Bucuresti (sursa: Google)

In 2022, fotbalul profesionist reprezinta spectacol, sudoare si fabrica de facut bani. Era in care suporterii se duc la stadion pentru a vedea un meci al echipei favorite a apus acum multi ani. Cand ne intrebam de ce stadioanele sunt goale in Romania, raspunsul este:
pentru ca fotbalul romanesc a refuzat sa se modernizeze, in timp ce suporterii au ridicat cerintele. Fotbalul profesionist inseamna MARKETING, iar Steaua Bucuresti trebuie sa-l adopte.

Daca fotbalistic, Steaua a reusit un sezon decent, in ceea ce priveste marketing-ul, Steaua Bucuresti, la fel ca orice club din Romania(cu mici exceptii), a dezamagit la acest capitol. Conform “presei”, in liga 1 condusa de LPF, exista capitalism si avem “oameni de afaceri” de succes care ofera un fotbal de calitate. Parerea lor este normala, daca luam in considerare faptul ca trebuie sa-si scoata banii pe drepturile TV. Fotbalul profesionist inseamna marketing.

Realitatea ne arata ca fotbalul romanesc este total opus modelului de business care este aplicat in fotbalul profesionist. Cu exceptiile Farul Constanta si CFR Cluj, echipe care au un site decent si ofera anumite servicii prin intermediul acestuia, restul nu exista cand vine vorba de marketing.

Steaua nu face exceptie de la aceasta regula. Cel mai important club din Romania beneficiaza de:

  • Stadion ultra-modern
  • Cel mai mare brand din Romania
  • Cel mai bun palmares din fotbalul romanesc
  • Cea mai mare baza sportiva din Romania
  • Teren intravilan unde se pot construi noi proiecte si facilitati
  • Probabil cel mai mare de suporteri din Romania(voi reveni la acest aspect)

1. Site-ul Oficial

Steaua website
Steaua Bucuresti – Site Oficial

Site-ul oficial al clubului este un site decent insa traim in 2022, un an in care Romania este digitalizata, copiii au access la internet si smartphone-uri de la varste fragede. Acest site nu este atractiv. Ne aduce aminte de inceputurile anilor 2000, atunci cand vine vorba de design.
Sa nu mai mentionez faptul ca Romania un numar foarte mare de tehnicieni IT si dezvoltatori software. Rezultatul? Incepand de la copiii de 6-7 ani, pana la oamenii cu varste cuprinse intre 18 si 50 de ani, acest site NU VA ATRAGE.

Datorita faptului ca au aceleasi culori si ne mandrim ca i-am invins intr-o finala europeana, vom lua exemplul FC Barcelona:

Site Oficial FC Barcelona
Site Oficial FC Barcelona

Site-ul lor nu exceleaza la design, insa datorita faptului ca acest site a fost dezvoltat cel mai probabil de o firma specializata in marketing, vorbim de un site in care orice detaliu conteaza. De la tonul de culori, meniul simplu, imaginile care iti ofera senzatia de bucurie si nu in ultimul rand, faptul ca FC Barcelona este o familie. Site-ul este realizat intr-o maniera in care atrage fanii echipei indiferent de varsta.

Continut

Site Oficial FCB Continut
Site Oficial FCB Continut – Din Peluza

Daca analizam site-ul, se poate observa ca tot continutul este construit in aceeasi maniera. Regula obligatorie? Fiecare imagine sa contina culorile Barcelonei, sectiunile site-ului sunt dinamice, atrage atentia asupra fiecarui aspect, iar optiunile ce duc spre ticketing si magazin sunt permanent scoase in evidenta.


Jucatori

Site-Oficial-FCB-Echipa-Din-Peluza
Site Oficial FCB Echipa -Din Peluza

Ne mutam in sectiunea jucatorilor si observam ca fiecare jucator al primei echipe are pagina dedicata pe site-ul clubului. Plecand de la imaginile profesioniste si pana la faptul ca jucatorii din “la masia” sunt evidentiati, Barcelona stie sa-si promoveze produsul.

Site Oficial FCB Pique
Site Oficial FCB Pique – Din Peluza

Il alegem pe Pique si dam click. Site-ul iti prezinta statistica jucatorului si articole sau video-uri in care acesta apare.

Site Oficial FCB Pique 2 - Din Peluza
Site Oficial FCB Pique 2 – Din Peluza
Site Oficial FCB Pique 3
Site Oficial FCB Pique 3 – Din Peluza

Pagina jucatorului este plina de componente dinamice care afiseaza statisticile jucatorului sub tricoul Barcelonei. Aceasta metoda ajuta clubul sa atraga majoritatea utilizatorilor prin cifre interesante, grafice usor de studiat si un design simplist.

Ce se intampla daca vreau sa accesez pagina sectiei de fotbal a clubului si ma intereseaza detaliile unui jucator?

Se va afisa un table HTML in care am 3 detalii pentru un jucator din prima echipa: Nume, Prenume si Pozitie. In 2022! Intr-o tara care livreaza IT-sti pentru intreaga lume. Ce sa inteleaga un copil de 6-12 ani? Cum sa fie atrasa o persoana de aceasta pagina?
Sa mentionam si faptul ca nu exista o pagina a primei echipe ci o pagina pentru toata sectia de fotbal. Pe pagina de jucatori, sunt afisati toti jucatorii din sectie pana la grupa 2013-2014.


Maketing Online

Site Oficial FCB Ticketing
Site Oficial FCB Ticketing – Din Peluza

Maketingul Online este componenta principala a site-ului oricarei echipe din fotbalul profesionist. Barcelona are o sectiune intreaga dedicata vanzarii de bilete si a muzeului, aceasta sectiune fiind separata de magazinul online.

Site Oficial FCB Muzeu
Site Oficial FCB Muzeu – Din Peluza

Prin intermediul site-ului se pot achizitiona diverse oferte de vizitarea stadionului si a muzeului. Achizitionarea online fiind incurajata prin reduceri de pret si beneficii.

Prin intermediul site-ului, suporterii Barcelonei pot achizitiona orice serviciu oferit de club fara sa se deplaseze. Un lucru normal in 2022. Daca privim site-ul clubului Steaua, exista doua sectiuni prin care Steaua vinde publicitate si o prezentare a muzeelor din Romania, insa fara vreo posibilitate de a achizitiona vreun serviciu online. Marketing? 0!


Magazin Online

Magazinul oficial nu are cum sa lipseasca din site-ul Barcelonei. Plecand de la concursuri, pana la vanzarea echipamentului oficial si materiale promotionale, suporterii pot achizitiona toate produsele oficiale. Acest magazin este locul in care milioanele de tricouri cu Messi, Xavi si Iniesta au fost vandute in perioada de glorie a Barcelonei.
Vanzarea fizica a ramas si ea o optiune pentru suporterii care traiesc in Spania, insa clubul are zeci de milioane de suporteri in toata lumea. Ar fi fost o pierdere pentru club sa nu se axeze pe vanzarea online.

Din moment ce Steaua Bucuresti nu are zeci de milioane de suporteri, vom reduce proportiile si vom spune ca Steaua poate vinde in toata lumea la sute de mii de suporteri. De ce? Pentru ca sunt milioane de romani in afara Romaniei, majoritatea fiind fani ai echipei Steaua Bucuresti.

Chiar daca clubul nu va castiga 100 de milioane de euro din tricouri, 25% din actualul buget poate veni din mediul online daca ne referim la produsele cu marca Steaua. Adaugam ticketing-ul si vom avea un 60-80% din bugetul actual al echipei. Un Buget care are un potential de crestere daca performantele echipei vor fi pe masura.


Concluzie

Steaua Bucuresti nu este reprezentata corespunzator in mediul online. Clubul a ramas pe undeva la inceputul anilor 2000. Nu poate atrage noua generatie alaturi de club, tocmai datorita imaginii din mediul online.
Steaua are nevoie de un site profesionist pentru ca sustine ca este un club profesionist de fotbal(si asa este la nivel sportiv). Din moment ce Steaua este finantata de stat, nu sunt multe posibilitati prin care vor fi capabili sa realizeze un astfel de site. Departamentul de marketing ar trebui marit, sa apara un departament de IT si stim ca in momentul de fata statul nu intentioneaza sa creeze noi posturi.

Alternativa? Steaua se poate asocia cu firme private capabile sa realizeze un astfel de site(sa devina proprietatea clubului) si sa le ofere suportul necesar. Cu o investitie de 15.000 – 20.000 de euro pe an, exista posibilitatea unui astfel de serviciu, iar departamentul de marketing al clubului va inainta directia, ofertele si produsele. Merita 20.000 de euro?
Din 500 de echipamente, Adidas, Steaua ar incasa la momentul actual 40.000 de euro(in acesti bani intrand toate costurile produsului).


Probabil Steaua va castiga pe undeva la 4000-5000 de euro din 500 de echipamente(fara sa faca mare lucru), insa pe aceeasi platforma online ar trebui sa se regaseasca alte materiale promotionale si sistemul de ticketing pentru meciuri, muzeu si turul stadionului. Cumulate? Va merita cu siguranta iar costul si efortul depus de club va fi minim.

Steaua trebuie sa se alinieze la standardele societatii din 2022 pentru a atrage lumea. Chiar daca echipa va mai juca un an in liga a 2-a, marketing-ul Stelei a fost 0 in acest sezon, iar CSA Steaua a pierdut o suma importanta care va trebui acoperita din bugetul de stat. De ce?
Pentru ca Steaua nu stie sa se vanda. O spun suporterii, o spune AS47, cei de la CSS au ragusit de cand tipa la angajatii de la marketing. O spunem si noi. Practic ne rugam de club sa ne ia banii iar clubul refuza sa incaseze banii.

Related Posts
Total
0
Share