Dark Light
Constantin Danilescu - Steaua - Legea Sporturilor
Sursa foto: gsp.ro

Incepand din luna ianuarie a acestui an, au inceput sa apara tot mai multe voci care sustin ca legea sportului trebuie modificata pentru ca Steaua Bucuresti sa aiba drept de promovare. Una dintre aceste voci este Constantin Danilescu.

Intr-un interviu acordat lui Dan Udrea, Constantin Danilescu sustine ca legea sportului ar trebui modificata prin adaugarea la articolul 31, alin 1, precizarea: “și secții profesioniste din cadrul cluburilor polisportive”. Constantin Danilescu a fost angajat in cadrul clubului Steaua Bucuresti in perioada 1987-1999, iar pana in 2014 a fost presedinte la clubul Dinamo Bucuresti. Steaua e club profesionist

Ce a castigat Steaua cu C. Danilescu in conducerea clubului:

8 titluri de campioană (1987, 1988, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998)
5 Cupe ale României (1987, 1992, 1996, 1997, 1999)
3 Supercupa României (1994, 1995, 1998)
Semifinală de Cupa Campionilor Europeni (1988)
sfert de finală în Cupa Cupelor (1993)
3 prezențe în grupele Champions League (1994, 1995, 1996)

Interviul acordat pentru GSP:

Această inițiativă l-a determinat pe unul dintre cei mai importanți conducători din istoria Stelei de la finalul anilor ’80 și ’90 să reacționeze. Constantin Dănilescu, care a avut diferite funcții de conducere la Steaua între 1987 și 1999, alături de nume precum Valentin Ceaușescu, Ion Alecsandrescu, Cornel Oțelea, Cristian Gațu, Viorel Hrebenciuc, a fost cel care a dorit un dialog pe această temă. A trimis inițial un mail, în care și-a prezentat câteva puncte de vedere, apoi a urmat o discuție pe marginea subiectului.

Domnule Udrea, vă abordez pe dumneavoastră pentru acest subiect.

Bună ziua, de ce pe mine?

Fiindcă am văzut că sunteți cam singurul care a susținut punctul de vedere să fie lăsată să promoveze CSA Steaua!

Da, dar să fie legal!

Păi, legal susțin și eu, doar nu vă imaginați că aș susține să se încalce legea!

Și soluția care ar fi?

Foarte simplu. Modificarea Legii Sportului.

Care în prezent spune că e nevoie de o societate comercială sau una non-profit.

Da. Trebuie adăugat la acel articol „și secții profesioniste din cadrul cluburilor polisportive”.

Atât?

Da! Pentru că, spre surprinderea multora, CSA Steaua e club profesionist. Jucătorii aceia au contracte, la fel cum sunt și secțiile de la rugby, baschet, doar nu sunt amatoare, că nu joacă pe nasturi. Haideți să vă fac o retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat în primul deceniu după Revoluție, din punct de vedere juridic.

C. Danilescu si Sfinxul
Danilescu impreuna cu Sfinxul (Ion Alecsandrescu)
Sursa foto: gsp

De unde începem?

Din 1991. În august acel an se dă Hotărârea de Guvern 573 care înființează și reglementează practic fotbalul profesionist în România. Noi, la CSA Steaua, eram deja profesioniști, nu mai eram amatori, toți jucătorii aveau contracte. Articolul 6 spunea așa: cluburile care nu s-au transformat în societăți comerciale precum și secțiile sportive de fotbal din cadrul cluburilor polisportive pot aplica prezenta hotărâre.

OK, dar atunci nu exista Legea Sportului.

O secundă, că ajungem și acolo. Apoi, în ianuarie 1993, apare Liga Profesionistă de Fotbal. Și Steaua continuă să joace într-o ligă profesionistă ca secție de fotbal profesionist într-un club polisportiv. La acea vreme n-a deranjat pe nimeni acest lucru, s-a acceptat așa ceva și cu rezultate foarte bune.

Și atunci, de ce în 1998, secția de fotbal a fost nevoită să se transforme în societate non-profit și să se rupă de Minister?

Nu s-a rupt!

Nu?

Eu știu ce vorbesc fiindcă încă eram în club atunci, am plecat abia în 1999. Noi, practic, aparțineam în mare parte tot de Minister. „Într-un birou, 3 persoane au pus la cale o mare dezinformare fiindcă Steaua deranja”

Chiar și după apariția ASFC Steaua, preluată de Viorel Păunescu?

Da! Baza era a ministerului, mașinile clubului erau tot ale ministerului. Mi-aduc bine aminte că, multă vreme, chiar și salariile am continuat să le încasăm tot de acolo. Eu am rămas ofițer chiar și după 1998, n-am fost trecut în rezervă. Am fost ofițer până am plecat la Dinamo.

Și revin, atunci de ce a fost nevoie să se facă o asociație non-profit?

Fiindcă s-au întâmplat niște lucruri, dar nu vreau să le spun. Într-un birou anume, 3 persoane anume au pus la cale o dezinformare, și anume că UEFA și FIFA solicită desființarea echipelor departamentale. A fost o propagandă ieftină, făcută de niște așa-ziși binevoitori pentru că Steaua deranja, luase 6 titluri la rând, între 1993 și 1998.

Ce persoane?

Știți vorba aceia, despre cei care nu mai sunt printre noi, numai de bine… Repet, nu a existat niciodată niciun document de la UEFA în care să se ceară excluderea echipelor departamentale. Să prezinte FRF dacă s-a primit așa ceva la vremea respectivă.

În 2000 apare Legea Sportului.

Exact, iar FCSB devine societate comercială în 2003. Deci, Steaua a jucat ca echipă profesionistă din 1991 până în 2003, ca echipă departamentală și sub tutela FRF și LPF, apoi ca societate non-profit, dar care aparținea tot de CSA. Atunci cum de s-a putut?

Pentru că respecta Legea Sportului fiind societate non-profit. De ce nu se face acum un non-profit?

Cum s-ar putea întreține singură dacă e non-profit? De ce s-a ajuns ca Becali să preia clubul în 2003? Pentru că a fost non-profit, Păunescu a început după 1999, când legăturile cu CSA au fost tot mai reduse, să acumuleze datorii din ce în ce mai mari, până când a fost nevoie de un investitor să o salveze și Becali a luat-o. Pentru că așa a luat-o. Vrem să facem și acum la fel, aceeași greșeală?

Și dacă s-ar schimba Legea Sportului cum propuneți dumneavoastră, ar fi altfel?

Evident! Pentru că altfel vine un sponsor, într-o asociere cu ministerul, e mai ușor. Va prelua 49%, așa cum e și în Germania, și ulterior poate deveni și societate comercială.

Finanțată de minister?

Păi, în prezent oricum așa stau lucrurile. Ministerul ține și celelalte secții și ele sunt profesioniste. La Voluntari cine finanțează? E vreun patron? E Primăria! La FC Argeș cine e? La Arad, la Chiajna, cine?

Da, dar FRF nu poate să o accepte pe CSA Steaua câtă vreme Legea Sportului e în forma de acum!

Corect, FRF nu poate fi deasupra unei Legi, n-are putere să facă nimic, însă, atenție ce vă spun!, dacă Legea Sportului nu va fi schimbată și unei echipe precum Steaua nu i se va permite să promoveze, atunci fotbalul românesc își merită soarta. Va muri. La ce situație economică e în țară, ce criză va urma, acesta va fi finalul.

„Nu vrem colaborare cu ministerele sau primăriile, dar vrem societăți precum Academica Clinceni?”

Dar cât de corect e să se ajungă la o competiție stat versus privat?

Am văzut că ați scris chiar în avancronica meciului FCSB – Voluntari că e un duel Privat versus Primărie.

Exact!

OK și, de fapt, noi ce vrem, să omorâm fotbalul sau să-l sprijnim așa cum putem?

Să facem să fie, în primul rând, o competiție corectă!

E corectă! Cazul Rapidului. Cine are stadionul Giulești? Ministerul Transportului, da? Cine îl împiedică pe Angelescu să aibă o colaborare bună cu ministerul, cu Clubul Sportiv, în așa fel încât echipei să-i fie bine? Altfel, o să tot inventăm societăți precum Academica Clinceni, care nu respectă nimic și care sunt trecătoare. Alt exemplu, cum e posibil ca o echipă cum e Chindia să nu joace de 3 ani niciun meci în orașul ei?

Cum se poate accepta așa ceva? FRF trebuie să impună clar: promovează cine are stadion, nocturnă, instalație de încălzire. Locul 1 nu le are? Out! Locul 2 nu le are? Out și el! Le au locurile 3 și 4, poftiți în Liga 1! Eu pentru asta militez, ca să fie fotbalului bine.

Schimbarea Legii Sportului va fi contestată de mulți.

Care mulți? O să se supere poate Iftime, sigur Gigi Becali, în rest, toată lumea o va aplauda. Voluntari o va aplauda în picioare, Timișoara își va face echipă, Boc de la Cluj va lua echipa. Vă repet, dacă nu facem asta, atunci fotbalul va muri. Ce nebun credeți că va mai veni să piardă banii în fotbal? Poate se va mai găsi un alt Mititelu, hai doi, dar atât. Uitați-vă la CFR. E echipa care a dominat fotbalul românesc în ultimii 4-5 ani. Și? Se duce spre 30 de milioane de euro pagubă. Așa vrem să mai avem fotbal?

Salut declarația ministrului Eduard Novak, care a zis că poate fi modificată Legea Sportului și apoi prezentată comisiilor din Parlament. Modificarea articolului 31 e necesară, nu vi se pare că e unul tendențios, care durează de 22 de ani, din moment ce UEFA și FRF nu au nimic împotrivă în a accepta meritul sportiv?

Constantin Danilescu

„Nu interesează pe nimeni ce vorbește Burleanu. În acești opt ani fotbalul românesc a ajuns foarte jos. Singura noastră speranță sunt suporterii echipei naționale. O să-l coste atacul frontal la CSA Steaua. Meritul sportiv primează! De ce joacă dacă n-au drept de promovare? A intervenit brutal. În Arad, el nu calcă. El a avut tot interesul să nu promoveze UTA. L-a păcălit pe Mititelu. Un președinte de Federație nu face așa ceva. Înseamnă că în spatele lui sunt o sumedenie de interese”

Florin Prunea

Chiar daca unul dintre motivele pentru care DinPeluza.ro a luat nastere, este calitatea indoielnica a presei sportive din Romania, trebuie sa scoatem in evidenta faptul ca Dan Udrea a ales sa realizeze acest interviu si sa-l publice, cumva impotriva politicii trustului media .

Related Posts
Total
0
Share