Dark Light

In ultimele doua saptamani am asistat la o intreaga ofensiva impotriva clubului Steaua Bucuresti si a proiectului de lege care ar permite promovarea in Superliga. Rand pe rand, jurnalisti sportivi, oameni politici, oameni din lumea sportului si nea Vasile de la vulcanizare, s-au ingramadit sa atace acest demers. Este modificarea legii o favoare facuta clubului CSA Steaua Bucuresti?

Presa MINTE - Propaganda contra Steaua Bucuresti
Presa MINTE Propaganda contra Steaua Bucuresti

Primul pas: proiectul de lege care i-ar permite clubului CSA Steaua Bucuresti accesul in Superliga:

Alineatul 1: ”Cluburile sportive profesioniste sunt structuri sportive organizate ca asociaţii fără scop patrimonial, societăţi comerciale sportive pe acţiuni sau persoane juridice de drept public, înfiinţate ca instituţii publice reprezentative în domeniul activităţii sportive de performanţă, care au obţinut licenţa din partea federaţiei sportive naţionale, emisă în conformitate cu statutele şi regulamentele federaţiilor internaţionale pe ramura de sport”.

Alineatul 3: ”Cluburilor sportive profesioniste, organizate ca asociaţii fără scop patrimonial, li se aplică regimul juridic al acestui tip de asociaţii, cluburilor sportive profesioniste, organizate ca societăţi sportive comerciale pe acţiuni, li se aplică regimul juridic al societăţilor comerciale, cu particularităţile din prezenta lege, iar cluburilor sportive profesioniste, organizate ca persoane juridice de drept public, înfiinţate ca instituţii publice reprezentative în domeniul activităţii sportive de performanţă li se aplică regimul juridic al instituţiilor publice în subordinea cărora funcţionează”.

Modificarile propuse de catre Vasile Dincu, Radu Popa si Bogdan Constantin Matei

Pe romaneste

Prin varianta propusa de catre Vasile Dincu si colegii dansului, orice club sportiv detinut de stat, poate sa fie membra a unei ligi profesioniste. In momentul de fata, singura liga profesionista din Romania, este Liga Profesionista de Fotbal(LPF). Este aceasta modificare un cadou oferit clubului CSA Steaua Bucuresti? Sa vedem care sunt parerile “expertilor”


Ce spun contestatarii despre legea cu dedicatie pentru Steaua Bucuresti?

 • “Discriminare”
 • “Bani Publici”
 • “UEFA”
 • “Autostrati, spitale si tancuri”
 • “Abuz”
 • “Cu dedicatie pentru Steaua Bucuresti”

Discriminare

In 2023, populatia Romaniei este deja obisnuita cu zicala: “hotii striga ‘hotii’ “. Asa ca presupun ca nimeni nu a fost surprins in momentul in care presa sportiva din Romania a catalogat modificarea legii sportului ca fiind discriminatorie fata de privatii din fotbalul romanesc. De ce doar fotbal? Legea se refera la toate sporturile. Aruncand o privire pe modificarile de mai sus, putem observa ca un club profesionist poate fi de drept public sau privat. NU EXISTA O DISCRIMINARE.

In timp ce actuala lege a sportului discrimineaza, delimitand statutul de club profesionist la societati de drept privat (SA-uri). In concluzie, presa si actionarul principal de la FC R aveau dreptate, insa nu acolo unde trebuia. Nu propunerea legislativa discrimineaza, ci ACTUALA LEGE A SPORTULUI. FAKE NEWS!!

Bani Publici

Ehh! Si uite ca ajungem la nesfarsita discutie despre banul public. Era de asteptat ca banii publici sa fie bagati la inaintare de catre acesti aparatori ai dreptatii. Amuzant sau trist, acestia au beneficiat de banul public intr-o forma sau alta fara ca ei sa fie deranjati. Presa a primit ajutoare de la stat in perioada 2020-2022 pentru Covid-19, fostii jucatori revoltati si-au primit salariile din bani publici, iar “actionarii” de la FC R si FC Dinamo 1948 SA diferite subventii si scutiri de la plata taxelor.


Cine din presa a beneficiat de ajutoare de la stat in aceasta perioada?

Pe scurt, au aplicat:

 • 27 de posturi naţionale de televiziune
 • 10 posturi naţionale de radio
 • 301 publicaţii online
 • 83 posturi locale TV
 • 159 posturi locale radio
 • 301 publicaţii online
 • 141 publicaţii tipărite
 • 21 companii outdoor
1. TELEVIZIUNI NAŢIONALE: toate posturile mari au aplicat. Inclusiv canalele de sport

Lista posturilor de televiziune naţionale cuprinde toate marile posturi generaliste (Pro TV, Antena 1, Kanal D, Prima TV), dar şi toate cele cinci canale de ştiri (România TV, Antena 3, Digi 24, B1 TV şi Realitatea Plus).

Între aplicanţi găsim toate canalele Digisport (Digi a făcut câte o solicitare pentru fiecare – DigiSport 1, 2, 3, 4, 5) şi Look Sport. Şi canalul de filme indiene Bollywood a depus dosar, deşi ajutorul nu vizează posturile care nu au ştiri în grilă.

DIntre toate posturile, doar Kanal D are dosarul complet până la această dată.

Televiziunile naţionale pot beneficia de 47% din cei zece milioane de euro pe lună, conform Ordonanţei. Adică aproape cinci milioane de euro în fiecare din cele patru luni.

Lista posturilor de televiziune naţionale care au aplicat pentru campanie


1 SC RIDZONE COMPUTERS SRL – Romania TV
2 ANTENA 3 S.A. – Antena 3
3 B1 TV Channel SRL – B1 TV
4 S.C. PAGINA CIUDATULUI S.R.L. – NCN
5 TVSAT 2002 S.R.L. – TV SudEst
6 PrimaBroadcasting Group – Prima TV
7 SC ABC PLUS MEDIA SA – National TV
8 Antena TV Group S.A. – Antena 1 / HD
9 ROmedic.ro SRL – Antena Stars / HD
10 BEST MIXMEDIA SRL – Bucuresti TV
11 SC CLAS MEDIA SRL – N24 Plus
12 S.C Realitatea Media S.A – Realitatea Plus
13 Dogan Media International S.A. – Kanal D
14 VISION BROADCAST SRL – A7 TV / HD


15 SC GEOPOL INTERNATIONAL SRL- Realitatea Plus
16 PRO TV SRL – PRO TV
17 SC NORTEL SAT SRL – Emi TV
18 RCS&RDS SA – Digisport 1
19 RCS&RDS SA – Digisport 2
20 RCS&RDS SA – Digisport 3
21 RCS&RDS SA – Digisport 4
22 Campus Media SRL – Digi 24 (HD)

23 GMG BUSINESS HOTELS SRL – Dunarea TV
24 CLEVER MEDIA NETWORK – Looksport
25 CLEVER MEDIA NETWORK – Look Plus

26 Eurosport SAS – Bollywood
27 SC Geopol International SRL – Realitatea Plus

Sursa: Pagina de media (vezi lista completa).


In aceste cazuri, nimeni nu scoate un cuvant despre risipa banului public si eficienta acestuia. Singura problema este ca CSA Steaua Bucuresti face fotbal. Nu este o problema la CSM Bucuresti, nici la CS Rapid, nici la CS Dinamo sau orice CS finantat de stat. Nu sunt probleme nici la FC Arges sau Iasi. Nici la 3/4 din Superliga.

Initiativa de modificare a legii sportului nu are vreo legatura cu finantarea CS-urilor din bani publici. Este o speta complet diferita fata de ceea ce doreste sa reglementeze aceasta propunere legislativa. FAKE NEWS!!

UEFA

Si uite cum s-a trezit un oficial al clubului FC Dinamo 1948 SA, sa iasa in presa inainte de derby-ul cu Steaua si sa spuna ca exista o circulara de la UEFA care interzice cluburile departamentale din fotbalul european(exista, insa o scoate mai tarziu). Oare atat de jos sa fie nivelul de inteligenta a acestui om? Exista 3 raspunsuri oficiale de la UEFA in care acestia declara ca NU INTERZIC CLUBURILOR DEPARTAMENTALE ACCESUL IN COMPETITIILE EUROPENE + declaratiile lui Ionut Lupescu, legenda a lui Dinamo si fost angajat la UEFA. Oficialul lui FC Dinamo 1948 SA a lansat un FAKE NEWS!!

Autostrazi, spitale si tancuri

Daca in cazul sportivilor de performanta si a oamenilor de fotbal, nivelul de educatie nu trebuie sa fie peste nivelul marii, in cazul jurnalistilor ar trebui sa fie (in teorie si conform “job description”) cel putin superior. Din cate se pare, exista jurnalisti care cred ca statul roman ia din banii de la sanatate, investitii si investitii in tancuri ultra-moderne, pentru a juca Chipirliu fotbal in timp ce trage dintr-o tigara. Bugetul statului este bine definit si se acorda o suma de bani pentru fiecare segment, plecand de la macro si terminand cu hartia igienica pentru angajati. FAKE NEWS!!

Abuz

Proiectul legislativ este un abuz? Asta sustin actionarii lui FC R si FC Dinamo 1948 SA. Ambele cluburi activeaza in doua competitii unde statul este principalul finantator al echipelor de fotbal. Prin primarii, companii de salubritate detinute de primarii +0,1% o persoana fizica, statul pompeaza bani in cluburile de fotbal. Acest proiect nu se refera la finantarea cluburilor detinute de stat, ci la statutul lor.
FAKE NEWS!!

Cu dedicatie pentru Steaua Bucuresti

Chiar daca la prima vedere, aceasta propunere de modificare a legii sportului are legatura cu problema clubului Steaua Bucuresti, legea sportului reglementeaza intreaga activitate sportiva din Romania. Da! Aceasta propunere ajuta Steaua Bucuresti prin eliminarea unei discriminari evidente provocata de legea sportului din Romania. In acelasi timp, aceasta modificare ajuta orice Club Sportiv detinut de stat.

-Poftim? Orice Club Sportiv?

-CS Dinamo? CS Rapid? CS Universitatea Craiova? Stai o secunda..

-Vrei sa spui ca FC R si SC FC Dinamo 1948 S.A. ar avea concurenta?

DA! Acesta este adevaratul motiv pentru care actionarii de la FC R, SC FC Dinamo 1948 S.A. si CSU Craiova au luat atitudine atunci cand vine vorba de Steaua Bucuresti. intreaga mafie a fotbalului romanesc este pusa in pericol de aceasta propunere de modificare a legii. Daca aceasta propunere va trece de votul parlamentarilor, CS Dinamo, CS Rapid, CS Universitatea Craiova vor avea sansa sa activeze in Superliga.

De ce ar fi nociv pentru CSU Craiova, FCU Craiova, FC Dinamo 1948 SA si FC R? Pentru ca fiecare dintre aceste echipe nu detin brandul sau palmaresul echipelor “traditionale”. Ar fi o chestiune de 1-3 ani de zile pana ar da faliment si ar ajunge la 100 de suporteri per meci.

Concluzie

Modificarea legii cutremura lumea fotbalului din Romania si este o adevarata amenintare pentru echipe precum FCSB, Dinamo 1948, FC R, CSU si FCU Craiova. Echipe care au in spate “actionari”. Unii dintre acesti actionari au stat pe la puscarie pentru multiple incalcari ale codului penal, altii au comis furt de identitate impotriva CS-urilor detinute de stat, unul dintre ei le-a facut pe toate. Altii poate au intrat curati si cu intentii bune, insa acum fac parte din aceasta Cooperativa v.2.0.

Cooperativa care tremura de frica in fata unei propuneri legislative care trezeste adevaratii monstrii ai fotbalului romanesc: STEAUA, DINAMO, CRAIOVA si RAPID. Modificarea legii nu este o favoare facuta echipei Steaua Bucuresti, ci o discriminare eliminata din legea cu pricina. Aceasta activeaza intregul potential al CS-urilor din Romania si eficientizeaza cheltuirea BANULUI PUBLIC, CS-urile avand un acces la Superliga Romaniei, drepturi TV de milioane de euro, competitii europene si sponsori mai puternici.

Related Posts
Total
0
Share