Dark Light

Suntem in 10 iulie 2022. Este liniste la clubul CSA Steaua Bucuresti. In afara de Daniel Oprita si lotul de jucatori, Angajatii se bucura de zilele insorite in vacanta. Drept de promovare? Sponsori noi? Abonamente pentru sezonul 2022-2023? Vreo strategie de marketing? Va incepe Steaua sa foloseasca stadionul intr-un mod eficient din punct de vedere financiar? Sunt intrebari la care asteptam cu totii raspunsuri.
Steaua Bucuresti – Politicul, Clubul si dreptul de promovare

Politicul

In ultimul timp ne-am obisnuit cu declaratiile ministrului, Vasile Dincu. Declaratii dadatoare de sperante, pline de planuri si si vorbe frumoase. Multi suporteri din mediul online imbratiseaza aceste declaratii si au toata increderea in ele. Reactia lor este normala, avand in vedere ca CSA Steaua nu are o viziune clara despre viitor si mai ales vreo strategie prin care Steaua sa devina eligibila pentru Liga 1. Acelasi club, nu are o strategie de marketing serioasa iar asta face ca Steaua sa piarda bani acum si in viitorul apropiat. Steaua Bucuresti – Politicul

Vasile Dincu - Steaua - Din Peluza
Vasile Dincu – Sursa foto: Facebook

Suntem într-o perioadă de evaluare a clubului din toate punctele de vedere, am primit un raport recent. Eu o să mă preocup să creştem baza materială în continuare, având în vedere că am pus şi stadionul Steaua în proiectul pentru EURO 2020.

Vreau să avem o strategie clară în care să cuplăm proiectul cu costurile. Secţiile de la Steaua care obţin rezultate vor primi mai mulţi bani şi planurile lor de investiţii se vor aproba primele. În toamnă o să vedeţi o strategie a clubului Steaua, inclusiv un proiect pentru echipa de fotbal, care la anul să poată să promoveze în Liga 1

Le-am cerut un raport serios privind ce s-a întâmplat, dar noi ne bucurăm să creştem şi alţi sportivi. Ne bucurăm pentru David, poate că a găsit condiţii mai bune la Dinamo, inclusiv de salarizare.

Noi mai avem rezerve la Steaua, îi ajutăm şi pe cei de la Dinamo. Avem nevoie de o strategie de infrastructură pentru sport. Sper s-o facă Ministrul Sportului

Vasile Dîncu

Ministrul Apararii Nationale pare sa fie ocupat de clubul CSA Steaua si ofera sperante suporterilor ca din toamna vom avea mai multi bani in club cat si o strategie de promovare in Liga 1 pentru echipa de fotbal. Totusi? Este firesc ca ministrul sa se preocupe public de administrarea clubului CSA Steaua? Nu cumva, in contextul actual ar fi trebuit sa fie mai preocupat de gestionarea situatiei din Ucraina si sa rezolve probleme de echipamente ale armatei?

Chiar daca Steaua apartine de MAPN, acest club are minim doua voci care poate sa comunice cu publicul. Fie ca este vorba de strategia din urmatorul sezon sau vreo reorganizare la nivelul conducerii, la Steaua exista persoane care prin functia ocupata ar trebui sa se ocupe de astfel de declaratii.

Daca in esenta, declaratiile lui Vasile Dincu sunt corecte, experienta cu politicul in Romania ne face sa avem dubii ca aceste declaratii sunt mai mult decat vorbe aruncate pentru a captura ceva voturi din partea suporterilor Stelei. Va fi asa sau nu, Vasile Dincu ne va demonstra. Intre timp, la fel ca si vara trecuta, Steaua nu a comunicat cu presa sau suporterii in perioada Iunie – Iulie. Daca ne luam dupa declaratiile ministrului, anul acesta vom afla mai tarziu ca Steaua va avea sau nu drept de promovare, cat si alte decizii luate la nivelul bugetului sau al organizarii in club.

Vom incheia subiectul “politic” prin a fi corecti si a alauda ultima parte a declaratiilor lui Vasile Dincu:

Ne bucurăm pentru David, poate că a găsit condiţii mai bune la Dinamo, inclusiv de salarizare.
Noi mai avem rezerve la Steaua, îi ajutăm şi pe cei de la Dinamo.

Aceasta declaratie trebuia sa vina la momentul in care David Popovici a parasit Steaua, insa nu din partea MAPN ci a comandantului CSA Steaua. Chiar daca pare o lovitura incasata de club, Steaua nu va sta niciodata intr-un sportiv sau intr-un lot de sportivi. Este adevarat si faptul ca Steaua nu avea infrastructura necesara pentru pentru noua senzatie a Romaniei si probabil nici bugetul pentru salariu. Si totusi, Steaua respira si chiar in sectia din care David Popovici a plecat. Sportivii clubului au o evolutie foarte buna la campionatul european de juniori din Romania.

Era frumos sa-l avem pe David sub culorile Stelei, insa nu este prima data cand sportivii se plimba intre Steaua si Dinamo si invers. Trecand peste rivalitatea cu cealalta emblema a Romaniei in sport, trebuie sa realizam ca ceea ce s-a intamplat este benefic pentru Romania si ne vom bucura de el pe viitor la mondiale, europene si olimpiade.


Clubul si dreptul la promovare

Steaua-Bucuresti-Talpan-Bichir-Marinescu-Liga-1-Din-Peluza-1
Clubul Steaua

Dupa cum am mentionat in introducerea articolului, Clubul Steaua se afla in vacanta cu exceptia antrenorilor si a sportivilor. CSA Steaua face ce face orice institutie a statului. Mai exact, nimic pe timp de vara. Cel putin la nivel declarativ, nu exista vreun semn ca Steaua se ocupa de marketing, dreptul de promovare sau macar de a pune in vanzare abonamentele pentru sezonul urmator. Daca ne uitam la ultima adversara din amicale, Farul Constanta si-a pus in vanzare abonamentele. Nu numai pentru echipa mare, dar exista abonamente pentru meciurile academiei de fotbal Hagi destinate parintilor. Se pare ca Steaua nu doreste sa strice concediile angajatilor din club.

Ne ramane sa speram ca angajatii clubului vor solutiona problema dreptului de promovare intr-o modalitate prin care Steaua nu va repeta greselile din perioada 1998-2003. Datorita acestui aspect, in imaginea de sus este pus la loc de cinste, Florin Talpan, alaturi de comandantul clubului si managerul sectiei de fotbal. Este responsabilitatea lui Florin Talpan si a intregului departament juridic sa se asigure ca Steaua va face ceea ce trebuie iar proprietatile clubului nu sunt puse in pericol(stadion, brand si palmares).


Suporterii spun lucruri trasnite

In final, vom comenta anumite discutii care au aparut pe diverse pagini sau postari in social media. La fel ca si anul trecut, suporterii au inceput sa discute tot felul de variante pentru ca Steaua sa promoveze. Unele dintre ele sunt trasnite si copii fidele la ceea ce s-a intamplat in perioada 1998-2003. Este de inteles ca anumiti suporteri nu reusesc sa se obisnuiasca cu ideea ca Steaua este in liga a 2-a si este foarte probabil sa nu avem drept de promovare in vara viitoare.

Orbiti de aceasta nevoie de a echivala echipa de fotbal cu performanta, sunt de parere ca CSA Steua ar trebui sa puna la vanzare echipa de fotbal. Ceea ce nu realizeaza este ca daca Steaua va scoate echipa de seniori pe taraba, nu vor avea cumparatori. De ce? Pentru ca asa cum s-a intamplat in cazul DDB, nu s-ar vinde brandul si palmaresul la pachet cu lotul de jucatori. Steaua nu poate sa-si vand brandul si palmaresul.

Chiar daca “prin absurd” le pune pe taraba, nu exista oameni de afaceri romani care sa respecte legea si sa vina cu astfel de sume din propriul buzunar pentru a cumpara un lot de jucatori si onoarea de a juca cu Steaua pe piept. Apoi ar urma o nevoie imediata de stadion si baza de antrenament, iar stadionul Steaua si baza de antrenament nu sunt ieftine. Respectand legea, intregul proces va reprezenta zeci de milioane de euro pana ca respectiva echipa sa ajunga in cupele europene. Acest scenariu este imposibil acum si in urmatorii ani.

De ce? Pentru ca fotbalul romanesc este o mafie a unor oameni care sunt infractori dovediti si condamnati si altii care au interese politice pentru a subjuga acest sport. Ce investitor corect doreste sa se bata cu aceasta mafie? LPF si FRF au un produs foarte prost in momentul de fata si nu atrage nimic. Asistam pasiv cum echipa nationala a Romaniei este mutata pe stadioane din ce in ce mai mici pentru ca managementul dezastruos la nivelul echipei nationale a scazut asistenta iar federalii fug de pe Steaua datorita injuraturilor/fluieraturilor cat si din cauza faptului ca jucatorii ciobanului nu au fost primiti bine.
Urmeaza sa plece si din Giulesti (cu siguranta!).

“Academia Rapid, cea mai membra de partid”

Acesta era titlul unui articol postat de Steaua Libera in 2018. Un articol corect, insa din care multi suporteri ai Stelei ar trebui sa invete si sa se asigure ca politicul va influenta Steaua Bucuresti intr-un procent foarte mine(0 influenta nu va exista niciodata). In ultimele zile am vazut cum multi suporteri indemnau autoritatile sa faca ceva pentru a schimba legea peste noapte, pentru a promova Steaua, pentru a desfiinta diverse ligi si federatii. Intr-adevar Steaua este puternica pentru ca are un minister in spate, insa acest lucru nu ar trebui sa puna presiune pe sportul romanesc.

In acelasi timp, datorita faptului ca acest club este condus si finantat de un minister, Steaua trebuie sa fie foarte atenta si sa faca lucrurile “ca la carte” pentru a nu incalca nspe reglementari europene si nationale in ceea ce priveste influenta politicului in sport, concurenta neloiala si separarea puterilor in stat. Daca se va schimba legea, acest proces va trebui sa se intample respectand pasii necesari si in urma unui consens politic.

Suporterii Stelei trebuie sa fie foarte atenti la implicarea politica asupra clubului si in special asupra sectiei de fotbal pentru ca interesul politic exista si nu va ezita sa-si infiga coltii adanc in Steaua Bucuresti, mai ales daca exista legitimitate din partea suporterilor. Pare ca unii suporteri ai Stelei au uitat de UN CLUB CURAT MAI PRESUS DE TOATE si ar calca pe morminte pentru a vedea Steaua in primul esalon fotbalistic. Well… care ar mai fi diferenta intre FC R, membra de partid si Steaua Bucuresti?

Related Posts
Total
0
Share