Incepand cu anul 2015, presa din Romania a promovat ideea “este inacceptabil ca o echipa de fotbal profesionist sa fie finantata din bani publici(intr-o tara membra UE)”. Clar! Aici vorbim de cazul Steaua Bucuresti, cel mai galonat club de fotbal din Romania. Are dreptate presa? Care sunt interesele din spatele acestei reguli inchipuite?
Imediat dupa ce S.C. FC FCSB S.A. a pierdut definitiv dreptul de a avea vreo legatura cu marca Steaua Bucuresti(decembrie 2014), a aparut in spatiul public ideea ca intr-o tara membra U.E. si N.A.T.O, nu este posibil ca statul sa finanteze o echipa de fotbal profesionist. Fie ca a fost vorba de jurnalisti, oameni de fotbal apropiati de Gigi Becali, parteneri de afaceri, sefii fotbalului romanesc sau chiar politicieni, aceasta idee a fost aruncata in spatiul public fara sa aiba vreo baza legala. Alaturi de “pentru mine, Steaua este..”, aceasta idee a fost varf de lancie in propaganda dusa impotriva clubului Steaua Bucuresti.
De ce Fotbalul “Profesionist” si nu toate sporturile?
Pentru a intelege nivelul de ipocrizie al celor care promoveaza aceasta idee in public, trebuie sa ne uitam in primul rand la faptul ca aceasta regula nescrisa si promovata, este defapt o DISCRIMINARE. De ce este bine atunci cand CSM Bucuresti plateste salarii colosale handbalistelor de la sectia feminina, insa la Steaua este o problema pentru ca X sau Y are 2500 de euro salariu? Sa ne uitam la CS Dinamo? Sectia handbal?
CS Dinamo ne-a obisnuit in ultimii ani cu prezentele in Champions League, iar presa lauda aceste performante ale cainilor. CS Dinamo are un astfel de parcurs, avand antrenori si jucatori platiti din bani publici. Exemplele pot continua cu alte zeci de CS-uri, toate beneficiind de bani publici pentru diverse sectii sportive. In cazul celor de la CSM Bucuresti, sectia de handbal are un buget dublu fata de sectia de fotbal a Stelei cu tot cu academie.
Sa intelegem ca fotbalul este singurul sport profesionist din lume? Pentru amuzament, sa presupunem ca fotbalul este singurul sport profesionist din lume. Am incercat sa gasesc o astfel de interdictie asupra finantarii din bani public, ea lipseste in orice tara din Uniunea Europeana. Surprinzator sau nu, la un simplu search pe google, gasim ca Bundesliga(Germania, prima divizie) are in regulament, un articol conform caruia un club de fotbal nu avea un “patron” care sa detina 50.1% din actiunile clubului. Continuam cautarea si descoperim ca:
- Statul Qatar detine clubul PSG
- Emiratele Arabe Unite detine clubul Manchester City
- Benfica, Arsenal, Lyon, Milan, Olympiacos si Real Madrid sunt sponsorizate de catre “Fly Emirates”.
- “Qatar Airways” sponsorizeaza: Bayen, PSG si AS Roma.
- Gaz Prom finanta pana in 2022: Shalke, Zenit(detinuta de Gazprom) si Steaua Rosie Belgrad + sponsor principal UEFA Champions League pana cand s-a declansat razboiul din Ucraina.
In alta ordine de idei, nu numai ca nicaieri in UE, nu gasim o regula/lege care sa interzica pomparea banului public in fotbalul profesionist(95% din echipele din fotbalul romanesc), ba chiar gasim cluburi mari din Premier League, La Liga, Bundesliga si Ligue 1, care sunt detinute sau finantate din bani publici.
In plus, AS47 a solicitat un raspuns din partea UEFA cu privire la echipele finantate de stat. Solicitarea a primit un raspuns la inceputul anului. Acesta fiind unul care nu ii interzice Stelei sa participe in competitiile organizate de UEFA.
Ce face Steaua Bucuresti cu banul public?
Inca de la inceputul proiectului, in 2017, Steaua a investit banii alocati in dezvoltarea infrastructurii. La inceput, a investit in tribune modulare pentru a facilita accessul suporterilor, apoi in calitatea terenurilor de joc si antrenament. Aceasta investitie a facilitat vanzarea de bilete si abonamente la meciurile Stelei, incepand cu liga a 4-a. Apoi, George Ogararu apare in emisiunea Natiunea Stelista si confirma un zvon care spunea ca acesta se va alatura proiectului. In timpul acelei emisiuni, George isi prezinta planul sau de a transforma centrul de copii si juniori al Stelei, intr-o academie competitiva cu cele alor marilor cluburi din vestul Europei.
George Ogararu semneaza cu Steaua si incepe sa-si puna planul in aplicare. In primul rand, datorita managementului defectuos, Steaua ocupa un loc rusinos in top-ul centrelor de copii si juniori produs de FRF. George Ogararu si Iulian Miu se ocupa de dosarul centrului de copii si juniori, iar Steaua Bucuresti intra in primele 20 de centre de copii si juniori din Romania, ocupand pozitia 13. Urmatorul pas al lui George Ogararu a fost sa reorganizeze centrul de copii si juniori. Unii antrenori au fost mutati la departamentul de scouting, in timp ce altii au fost demisi si au venit altii. Steaua a renuntat si la o parte din juniori.
La vremea respectiva au fost cateva articole de “scandal” in presa sportiva, atacandu-l pe Ogararu, datorita salariului pe care acesta il incaseaza sau informatii venite din partea unor parinti care sustineau un anumit antrenor sau ai caror copii au fost trimisi acasa de catre club. Steaua reuseste sa se califice in Liga Elitelor cu toate cele trei echipe: U19, U17 si U16. Intr-un singur an, Steaua reuseste sa se claseze pe locul 13 in clasamentul FRF si participa cu toate cele 3 echipe in Play-Off. Tot in acest an, Steaua si Ogararu aduc la Steaua sponsori la Steaua. In timp ce echipa de seniori beneficiaza de 600.000 euro:
- R Gol (Sponsor tehnic, echipamentele Adidas pentru echipa de seniori)
- Get’s Bet
- Porotherm
- Alexander International
Academia Stelei atrage 5 sponsori:
- Alexander International
- Porotherm
- Carpatina
- Auto Total
- Fiterman Farma
In 2022, Steaua, sub comanda lui George Ogararu construieste 4 terenuri sintetice pentru grupele cele mai mici. In prezent, Steaua detine:
- 12 grupe de copii si juniori
- Coordonator de programe (Stefan Iovan)
- 4 Scouteri (Adrian Bumbescu, Radu Troi, Teodor Anghelinei si Vasile Aelenei)
- Un preparator fizic
- Doi antrenori cu portarii
Detalii:
- Parintii platesc taxa direct in contul clubului(Trezoreria Nationala)
- De la 13 ani, taxa nu mai este necesara
- Steaua a renuntat la 20 de copii din grupa 2008. Au ramas cei mai talentati dintre ei.
- Baza Forban a fost renovata si utilata.
- 250 de copii.
- 120.000 de euro veniti prin sponsorizare de la sponsorii academiei.
Camerele sunt de 5 stele, băile, sala de mese și bucătăria la fel. A fost schimbate și reutilate sala de antrenament și cea de forță. Se vor amenaja și noi terenuri sintetice pentru fotbalul mic. În vară vom merge deja la stagii de pregătire acolo cu două echipe de copii.
George Ogararu.
Concluzie:
Steaua a reusit intr-un an sa atraga 720.000 de euro din sponsorizari, 120.000 de euro fiind investiti in academie. In timp ce alte cluburi(echipe din ligile 1 si 2) mimeaza activitatea centrelor de copii si juniori, oferind salarii mari unor jucator fara valoarea din prima echipa, Steaua a investit masiv in tineret, trecand de la titulatura de centru de copii si juniori, la Academie. Cu alte cuvinte, clubul Steaua Bucuresti face ceea ce ar trebui sa faca, ceea ce MAPN se astepta ca Steaua sa realizeze cu bugetul acordat.
Steaua nu a dat in stanga si in dreapta cu banul public pe sume de transferuri sau salarii imense raportate la valoarea fotbalului romanesc.
Ideea ca statul roman nu ar trebui sa investeasca bani in sportul romanesc, inclusiv in fotbalul profesionist, este o afirmatie care nu are la baza vreo lege, directiva europeana sau paragraf din regulamentele FIFA si UEFA. Singura referinta valida este celebra lege a sportului(UNICA IN U.E.), data cu dedicatie pentru infractorii care s-au infiltrat in fotbalul romanesc.
Mai mult, statul finanteaza 95% din cluburile profesioniste din Romania. Cluburi care fac cu schimbul atunci cand vine vorba de sifonat banul public si intrat in insolventa. Anul acesta, Academica Clinceni, Gaz Metan Medias si Hermannstadt. Presa din Romania, moderatorii de emisiuni sportive incearca sa ne spuna ca este o diferenta intre firmele orasului Pitesti de salubritate si alte servicii platite din bugetul local, Primaria Iasi, Primaria Buzau, Academica Clinceni, Concordia Chiajna, Botosani si faptul ca Steaua Bucuresti primeste bani de la MAPN pentru a dezvolta sectia de fotbal si poate candva sa revenim in lumea buna a fotbalului, sa avem o nationala solida si 2-3 echipe in competitiile UEFA.
Am obținut sprijin de la Ministerul Apărării să trecem de la Centru de copii și juniori la statut de Academie. Avem un proiect cu Liceul «Mircea Eliade», astfel încât cei mici din provincie să aibă asigurate acolo cazarea și mesele, dar și programul de învățământ. Vrem să adaptăm stilul lui Ajax la specificul nostru, al Stelei din anii ’80. Avem un potențial enorm să creăm o Academie de top. Cheia stă în continuitatea și susținerea proiectului demarat anul trecut.
George Ogararu
n-aș fi putut să fac toate aceste schimbări dacă n-aș fi avut sprijinul comandanților clubului, al lui Mădălin Hâncu inițial, apoi pe al lui Ștefan Bichir, care a venit ulterior. Eu le-am propus un proiect, dânșii au fost de acord să schimbăm lucrurile care cam stagnau
George Ogararu