Dark Light

Inca de la reinfiintarea echipei fotbal (seniori) a clubului CSA Steaua, atat in randul suporterilor, a oamenilor de fotbal, cat si in randul jurnalistilor, a aparut aceasta idee ca este necesar, chiar obligatoriu, ca echipa Stelei sa functioneze sub un “patron”. este privatizarea echipei de fotbal a stelei o solutie? Sau este o noua incercare de a frauda statul roman/ steaua bucuresti? Steaua bucuresti si “patronul” mult dorit

Trecutul

La inceputul anilor 90, apare in spatiul public, ideea ca tot ceea ce este detinut de stat, trebuie “PRIVATIZAT”. Nu voi intra foarte mult in cauzele aparitiei acestei idei, datorita faptului ca tine mai mult de politic si mai putin de sport. Datorita faptului ca fotbalul a fost singurul sport din Romania care producea bani seriosi, acesta nu a scapat de “PRIVATIZARE”. Romania a scos pe taraba jucatori precum Hagi, Gica Popescu, Ilie Dumitrescu, Raducioiu, Lacatus, Lupescu, iar oamenii de “afaceri” si-au indreptat atentia catre fotbal.

Rand pe rand, echipele de fotbal din Romania au fost vandute catre indivizi despre care societatea civila nu avea vreo idee ca exista. Acestia erau prezentati de lumea fotbalului si presa, ca fiind “oameni de afaceri de succes”, veniti sa ajute fotbalul romanesc si pentru a implementa modelul din “afara”.

Anii au trecut, fotbalul romanesc inca avea performante notabile datorita celei mai bune echipe, Steaua Bucuresti (inca detinuta de statul roman). Urmand povestea de succes a celorlalte echipe importante din Romania, incepe o dezinformare publica cu privire la faptul ca Steaua ramane fara bani(total fals! Steaua avea contracte de sponsorizare de ordinul milioanelor de dolari + jucatori cu o cota medie la nivel international pentru anii 90) si ca este nevoie ca echipa sa fie finantata din mediul privat.

In acelasi timp, prin intermediul FRF se comunica publicului din Romania, faptul ca echipele “departamentale” nu vor mai fi primite in competitiile internationale, asa ca apare nevoia imediata de a privatiza ultima echipa importanta, Steaua Bucuresti. Salvarea nu intarzie sa apara, iar Steaua primeste finantare din partea unor “oameni de afaceri de succes”, bagati pe usa din spate de catre conducatorii CSA Steaua / MAPN la acea vreme.
Mai intai Paunescu, apoi Ciobanul, rand pe rand isi infing adanc, radacinile in Steaua, imprumutand clubul. Toate acestea fara ca la CSA Steaua sa se faca un audit, fara sa avem o licitatie, fara documente concrete.

Eu am spus un lucru si am fost atacat de FRF. Nu stiu care este litigiul intre FCSB si Steaua bucuresti, dar conform unei circulare fifa, se intelege ca formatiile departamentale nu au voie sa fie in liga 1. nu a fost inteleasa bine. in europa league si champions league sunt echipe ca psg, city, unde statul sta in spatele echipei. Este vorba de abu dhabi si qatar.

va dau exemplul lui rubin kazan, echipa unei regiuni din rusia. tot guvernul este in spatele echipei si a jucat in cupele europene. acestea sunt lucruri pe care trebuie sa le analizam juridic. in cupele europene exista aceste exemple, in campionatul romanesc.. depinde de noi, de campionatul romanesc.

IONUT LUPESCU – Fost angajat FRF si UEFA

Cu alte cuvinte, Steaua a fost “privatizata”(in ghilimele pentru ca aflam mai tarziu ca nu s-a efectuat vreo privatizare) ca urmare a unor presiuni care nu aveau la baza vreun regulament din partea FIFA / UEFA, sau articol de lege din partea statului roman. Odata cu trecerea anilor, AFC Steaua Bucuresti a acumulat datorii la stat in valoare de milioane de euro, iar cand situatia a devenit critica, ciobanul a reusit sa plece din acest AFC cu jucatorii, lasand datoriile pe spatele CSA Steaua Bucuresti / statului roman.

A luat nastere o noua societate comerciala, cu denumirea de Steaua Bucuresti S.A, emblema pe tricou si culorile Stelei. Autoritatile statului si CSA nu se sesizeaza. Timp de ani de zile, milioane de romani, cat si statul roman sunt inselati de acest cioban. Ambele parti vatamate fiind inselate de zeci de milioane de euro daca nu, SUTE! Sper sa aflam intr-o zi.


NOTA: In procesul pentru prejudiciul adus lui CSA Steaua, suma calculata a fost calculata dupa evaluarea brandului Steaua Bucuresti. Nu a tinut cont de biletele vandute, valoarea crescuta a jucatorilor pentru ca acestia pozau in jucatori ai Stelei, etc.

Cum orice inceput are si un sfarsit, dupa ani de zile de tacere, in interiorul MAPN-ului, un angajat de la departamentul juridic isi face treaba (probabil vom afla peste ani, la ordinul cui si de ce) si intr-o friguroasa zi de decembrie, inainte meciului dintre “Steaua Bucuresti” si Dinamo Kiev din Europa League, ciobanul pierde procesul cu Florin Talpan si pierde orice drept de a folosi sigla Steaua Bucuresti, numele sau faca orice asemanare cu acestea. Ba mai mult, decizia instantei, traseaza o linie clara intre cele doua entitati, atunci cand vine vorba de palmares.

Echipa ciobanului, ramane fara optiuni si se roaga de CSA Steaua sa-i ofere dreptul de a folosi sigla pentru meciul cu Dinamo Kiev pentru a nu face Romania “de ras” in fotbalul international. Situatia fiind confuza, si probabil pentru imaginea Romaniei, CSA accepta folosirea numelui pentru ultima data. Dupa fluierul de final al acestui meci, se declanseaza o nebunie in mass-media, iar toata lumea este socata. Ceea ce pana atunci se considera Steaua Bucuresti, nu mai avea dreptul de a folosi numele si emblema, renumitului club.

Presa tinde sa duca discutia in posibile impacari intre CSA Steaua si cioban, insa aceasta varianta se dovedeste a fi falsa. In perioada 2014-2016 se intampla abuzuri repetate si incalcarea deciziilor irevocabile ale instantelor de judecata din Romania. 99.9% din presa din Romania, ignora decizia instantei si continua sa asemene “Steaua Bucuresti”, cu echipa “FC Gazde” sau apoi “SC FC FCSB SA”. Dupa doi ani de tacere, ani in care numai Florin Talpan si cateva sute de oameni din Peluza Sud au luat atitudine impotriva abuzurilor, CSA Steaua reinfiinteaza echipa de seniori a sectiei de fotbal si aduce rapid un lot de jucatori.

In 2017, Steaua Bucuresti revine pe gazon, iar o parte din suporteri apar la stadion. Din moment ce au trecut 14 ani de cand CSA Steaua nu mai avut sub administrare o echipa de fotbal seniori, Steaua Bucuresti rateaza doi ani consecutivi promovarea in liga a 3-a. Primul an, impotriva FC R, intr-un play-off in care s-a vazut clar diferenta de valoare si experienta (promovarea lui “FC R” la acea vreme avand meritul sportiv, insa juridic, FC R nu avea dreptul de promovare).

In al doilea sezon, Steaua rateaza calificarea intr-un mod rusinos si inexplicabil impotriva unei echipe, Carmen Bucuresti, dupa un sezon in care au dominat autoritar campionatul. Steaua schimba antrenorul (Marius Lacatus) si mare parte din lotul de jucatori. Incepe era Daniel Oprita, care vine cu forte proaspete iar Steaua promoveaza doua sezoane la rand, cu toata opozitia FRF, Mass-Media si a celor de la SC FC FCSB SA.

Prezentul

Sursa: CNI

Revenind in zilele noastre, gasim Steaua Bucuresti intr-o casa nou, templul fiind reconstruit de la 0, cu o echipa medie pentru liga a 2-a si cu o conducere administrativa care inca se chinuie sa invete cartea groasa cu titlul “Cum se manageriaza o echipa de fotbal profesionista”. Avem parte de opozitia presei sportive care a luat nastere in 2014 si s-a intensificat cu fiecare pas in care Steaua Bucuresti s-a apropiat de Liga 1.

In acelasi timp, imaginea Stelei este prejudiciata in mod constant de catre angajatii societatii care a inselat milioane de suporteri si statul roman, iar acestia, in frunte cu ciobanul lor, incearca sa opreasca Steaua Bucuresti din calatoria ei spre primul esalon al fotbalului romanesc. Drumul pare sa nu fie afectat, Steaua Bucuresti fiind aproape de calificarea in play-off-ul ligii a 2-a si la o diferenta de 5 puncte fata de locul 2 (promovare directa).

Suporterii Stelei au devenit mai multi. Daca in 2017 eram 2-3 sute la meciurile Stelei, acum vorbim de o medie de 2000-2500 de oameni, accesul la meciuri fiind conditionat de Covid-19. Natiunea Stelista a avut in precendenta campanie 917 membri cotizanti intr-o perioada de 7 luni.
Pot spune ca este o crestere normala din moment ce Steaua a promovat in liga a 2-a, este in top 6 echipe, meciurile sunt la TV, iar presa sportiva din Romania se chinuie din rasputeri sa-i faca reclama negativa (Fostul comandant al Stelei, Bixi Mocanu spunea intr-o editie NS: “Publicitatea negativa este tot publicitate”).

Din momentul in care Steaua Bucuresti a obtinut promovarea in liga a 3-a, a aparut ideea ca CSA Steaua Bucuresti trebuie sa “privatizeze” sectia de fotbal. Aceeasi idee spune ca fara privatizare, Steaua Bucuresti nu va fi primita in lumea “buna” a primului esalon sportiv si nici in competitiile continentale.

Daca partea cu competitiile continentale a fost lamurita de Ionut Lupescu, este timpul sa ne indreptam atentia catre ideea ca exista necesitatea de a vinde echipa de seniori pentru a accesa primul esalon al fotbalului romanesc, renumita Liga 1, administrata de catre LPF.

NU VI SE PARE CUNOSCUTA ACEASTA “NECESITATE” care penetreaza pentru a doua oara dupa 1989, randurile stelistilor? In 97-98 eram deja in liga 1 si nu puteau sa foloseasca “accesul in liga 1”, asa ca au folosit competitiile FIFA si UEFA.

Avem nevoie de privatizare? Da? Nu? Se poate privatiza echipa de fotbal?

incep cu prima intrebare, iar pentru a ne face o idee despre necesitatea acestui proces(bagat de gat de presa sportiva si oameni cu anumite interese), voi incerca sa gasesc argumente pentru privatizare:

  1. Drept de promovare in renumita Liga 1.
  2. Un buget mai mare.
  3. Un management profesionist.
  4. Marketing profesionist.
  5. PR profesionist.

cite dintre aceste puncte se pot realiza cu adevarat daca ne uitam la actuala situatie a fotbalul romanesc si a 95% oamenilor care “investesc” in fotbal?

0 !!! DA! 0 dintre punctele de mai sus sunt indeplinite de catre cei care se prefac ca investesc in fotbalul romanesc. De ce am pus 95% si nu 100%? Pentru ca fotbalul romanesc are norocul de a avea un Gheorghe Hagi si inca 2-3 pe langa care au venit cu bani de acasa si i-au bagat in fotbal. Restul? 95% beneficiaza intr-un fel sau altul de banii statului roman, inclusiv ciobanul despre care se spune ca are bani si tot urla “bani publici”, atunci cand se refera la Steaua Bucuresti.

De ce doreste presa sportiva si oamenii din fotbal, privatizarea echipei de fotbal, Steaua bucuresti?

Presa sportiva din Romania si CIOBANUL
Vremurile presei sportive din Romania au apus pe undeva prin 2010, daca nu chiar mai devreme. Acest lucru s-a intamplat odata cu mutarea in mediul online si datorita nivelului scazut de pregatire dobandit de jurnalistii tineri. Trebuie sa ne luam ramas bun de la articolele stufoase care se regaseau in orice ziar, inainte si dupa orice meci. De peste 10 ani, conteaza senzationalul si scandalul. Actuala presa sportiva se bazeaza pe “Senzational”, “Soc” si “Scandal”. In acelasi timp, aceeasi presa sportiva promoveaza tot felul de non-valori, oameni certati cu legea, condamnati definitiv cu suspendare sau executare, ca fiind OAMENI DE FOTBAL, demni si oameni de afaceri de “succes”.

Problema este ca atat condamnarile definitive ale acestora, cat si banii pe care ii flutura in fata romanilor sunt rezultatul unor infractiuni impotriva statului roman. Acelasi stat care detine CSA Steaua Bucuresti. Aceasta imagine nu este compatibilla cu ceea ce ar insemna CSA Steaua in varianta 2021. Anume? Un club sportiv care sa aiba toate veniturile facute publice, organigrama clara, bugetul declarat si mai ales.. O EXPRIMARE DECENTA IN PUBLIC, evitand sa intre in goana presei dupa SENZATIONAL, INCREDIBIL sau SCANDAL.

CSA Steaua v2021, deranjeaza, nu socheaza, vorbeste numai atunci cand este cazul si ignora scandalurile, chiar daca uneori aceasta atitudine atinge imaginea clubului. Cu alte cuvinte, un club de fotbal in care DECENTA si respectarea legii predomina in comparatie cu 99% din liga 1.

Related Posts
Total
0
Share