Dark Light
Fake-News-Presa-Sportiva-Romania-Din-Peluza
Fake News – Presa Sportiva din Romania

Ieri (10.06.2022), iubitorii sportului au avut “onoarea” sa asiste la cel mai jalnic moment oferit de presa sportiva din Romania. Uimitor sau nu, majoritatea publicatiilor sportive au preluat o informatie falsa si au promovat-o fara sa verifice daca aceasta este o informatie reala sau falsa.

Gabi Safta, Mihai Mironica si felul in care se face presa in Romania.

Decadenta presei Sportive din Romania si Fake News-urile.
Presa sportiva de la noi a preluat o informatie conform careia UEFA recunoaste ca SC FC fcsb SA este “continuatoare Stelei” si le este recunoscut “palmaresul”. Informatia respectiva a fost oferita de catre “Asociatia Steaua 1947” si a fost distribuita cu ajutorul lui Gabi Safta(“jurnalist” si ANGAJAT FRF), dupa cum se observa:

Din cate se poate observa in imaginile de mai sus, Gabi Safta se ocupa cu distribuirea informatiei false catre oamenii din presa, precum Mihai Mironica de la sport.ro. Fiind vorba de informatii impotriva Stelei si PRO SC FC fcsb SA, jurnalistii au publicat informatiile din email-ul cu pricina fara sa puna la indoiala credibilitatea acestei informatii. Dupa aproximativ o ora, rand pe rand, publicatiile au inceput sa modifice articolul si sa mentioneze faptul ca stirea este falsa, dupa cum au confirmat “surse” de la UEFA.

NORME

ARTICOLUL 1

Jurnalistul are datoria primordială de a relata adevărul, obligaţie ce decurge din dreptul constituţional al publicului de a fi corect informat.

ARTICOLUL 2

Jurnalistul poate da publicităţii numai informaţiile de a căror veridicitate este sigur, după ce în prealabil le-a verificat din surse credibile.

CODUL DEONTOLOGIC AL JURNALISTULUI | Contract 993/2006

“If you repeat a lie often enough, it becomes accepted as truth”

Fake-News-GSP-RO
Articol GSP FAKE NEWS

Fiind inscrise in concursul de “clickbait”, redactiile au lasat informatia online, modificand pagina si specificand ca mailul a fost un fals. Daca va intrebati “de ce?”, raspunsul este simplu: Foamea de senzational, like-uri, comentarii si vizitatori pe site. Adevarul nu este important in aceasta ecuatie atata timp cat se trece printre randuri ca informatia este falsa.

Schimbarea la fata

Dupa cum se observa in imaginea de mai sus, GSP a preluat informatiile de la AS47 care demonta email-ul respectiv, iar cu aceasta “inginerie”, FAKE NEWS-ul s-a transformat intr-un spatiu de dezbatere pentru cei care sunt PRO si Contra. Nu mai conteaza ca trusturile de presa au publicat un fake news.

Sektorienii-GSP-FakeNews
Sektorienii – GSP Fake News

Daca este sa comparam cu momentul in care GSP a publicat pe prima pagina o infomatie falsa vizavi de fanii fcsb-ului, vom observa ca GSP-ul are un dublu standard pentru astfel de informatii (la acel moment, informatia falsa a fost stearsa – Din pacate pentru ei, prea tarziu). Avand in vedere ca ambele informatii pun la indoiala profesionalismul publicatiei, de ce fake news-ul de ieri a fost transformat intr-un subiect, in timp ce gafa din trecut a fost stearsa instant? Poate cei de la GSP vor raspunde candva la aceasta intrebare(cel mai probabil, NU!).

Dormi linistit, suporterii vegheaza pentru Steaua.

Din moment ce weekendul era aproape, nimeni din CSA Steaua nu a iesit public sa atace acest fake news. Nici Florin Talpan, care pe 7 iunie cerea decoratii si functie de comandant. Cum de isi asuma riscul de a ataca superiorii in direct la TV, insa nu poate sa-si asume acelasi risc atunci cand vine vorba de apararea locului de munca? Departamentul juridic trebuia sa iasa in fata sau sa redacteze draft-ul care trebuia demoleze acea informatie pentru cei care erau delegati sa o faca.

Din fericire, suporterii Stelei au fost la “post”, iar informatia a fost demontata rapid de catre cei de la AS 47 . Toate grupurile au reactionat, insa am dat acest exemplu pentru ca AS 47 ne reprezinta pe toti cei care suntem langa Steaua Bucuresti.
@CSA Steaua, unde este comunicatul?

Sa mai avem incredere in presa din Romania?

Intr-o tara lipsita de coruptie si care intr-adevar ar avea inclinatie spre valorile europene, dupa ziua de ieri trebuia sa aflam ca aproximativ 10-20 de jurnalisti si sefi de redactie au fost demisi, in timp ce superiorii lor si-au dat demisia de onoare. Pe site-ul publicatiilor citeam cu incredere un articol manifest in care acestia isi cereau scuze pentru gafa comisa. Acum sa ne dam doua palme si sa ne trezim 🙂 . Traim in Romania, toate aceste site-uri de sport fac parte din companii mari de presa si produc fake news intr-un fel sau altul. Nu isi vor cere scuze.

Mai mult, vom vedea cum jurnalistii lor vor face misto de suporterii Stelei in direct la TV. Cand spunem presa din Romania, trebuie sa ne gandim ca aceste companii au incasat bani de la stat in perioada de pandemie, in timp ce sute de mii de romani isi pierdeau locurile de munca, iar altii refuzau sa beneficieze de ajutorul dat de catre Romania pentru firme sau scutirea de la plata impozitelor pentru cateva luni.

Related Posts
Total
0
Share