Dark Light

la final de 2022, Romania are pretentia de a fi acceptata in spatiul Schengen, sustinand ca indeplineste toate conditiile. Seara trecuta, Jandarmeria Romana a avut o noua demonstratie la meciul de liga a 2-a, Steaua Bucuresti – Otelul galati. una dintre cele mai controversate institutii ale statului se zbate intre UMILINTA SI TEROARE, folosind practici de intimidare/umilire asupra cetatenilor (ultrasi sau nu).

Ce s-a intamplat la Steaua Bucuresti – Otelul Galati(1-0)?

Angajat al “Jandarmeriei Romane” in actiune – Sursa: AS47

In jurul pranzului, Jandarmeria publica un comunicat in care anunta gasirea si confiscarea unor materiale pirotehnice in incinta stadionului Steaua. In acelasi comunicat, institutia ne aduce la cunostinta urmatoarea decizie:

Din aceste motive, pentru prevenirea producerii unor incidente de securitate, Jandarmeria Capitalei evidențiază din nou ca pentru acest meci de fotbal au fost dispuse măsuri speciale de control asupra tuturor persoanelor și autovehiculelor care vor intra in incinta arenei sportive

Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București

Cu doua ore inainte de fluierul de start al partidei, suporterii Stelei au constatat ca promenada din jurul stadionului Steaua a fost “cucerita” de catre masinile Jandarmeriei, corturile erau ridicate, iar mobilizarea acestora era impresionanta pentru un meci de fotbal la care ar fi participat 5000-6000 de oameni. Suporterii care aveau bilete/abonamente la Peluza Sud au fost informati ca pentru a li se permite accesul in peluza vor trebui sa se supuna unui control corporal “sumar”(motivul pentru care corturile erau montate), sa accepte sa fie filmati in timp ce tin cartea de identitate in mana si sa rosteasca numele pentru inregistrare.

Acesta este al doilea meci la rand, in care suporterii peluzei sud primesc un tratament “preferential” din partea Jandarmeriei. Primul meci, SC FC FCSB SA vs UTA Arad. Acelasi lucru nu s-a intamplat pentru fanii celor de la Otelul, care au intrat pe stadion fara probleme si chiar au aprins cateva obiecte pirotehnice. In aceste circumstante, Peluza Sud a decis sa nu patrunda pe stadion la meciul dintre Steaua si Otelul Galati(cu exceptia celor de la Vacarm, care au dus la bun sfarsit o coregrafie aniversara).


Sunt aceste masuri acoperite de lege?

Legitimarea: “b) sa legitimeze orice persoana cand exista indicii temeinice ca a savarsit, savarseste sau se pregateste sa savarseasca o fapta ce constituie infractiune ori contraventie, precum si persoanele care solicita intrarea intr-un perimetru legal restrictionat;”

Controlul corporal: “persoana participă la manifestări publice sau în alte locuri în care este interzis accesul cu arme, produse ori substanţe periculoase.”

Filmarea/fotografierea persoanei participante la un eveniment social/sportiv cu actul de identitate in mana si rostind propriul nume. – Aceasta masura nu este acoperita de legislatie si nici nu se regaseste in documentele emise de M.A.I.

Dupa consultarea cadrului legislativ, observam ca Jandarmeria a aplicat o masura care NU ARE ACOPERIRE LEGALA si intr-o maniera discriminatorie. Cum este posibil asa ceva in Romania, anul 2022?


Care sunt cauzele acestor masuri absurde din partea Jandarmeriei Romane?

In urma cu o luna, s-a desfasurat meciul intre SC Dinamo 1948 SA si Steaua Bucuresti. Meciul s-a desfasurat pe Arena Nationala si era un meci cu grad mare de risc datorita celor doua galerii rivale. Chiar daca la acel meci, Jandarmeria a descoperit materiale pirotehnice asupra suporterilor sau ascunse prin stadion, institutia condusa de MAI nu a aplicat masuri suplimentare si similare cu cele de la meciul celor de la UTA sau meciul dintre Steaua si Otelul.

O greseala nevinovata sau incercarea de a provoca?

Cu toate ca Jandarmeria trebuia sa asigure siguranta in timpul acestui meci, pare ca institutia a permis accesul ultrasilor de la Peluza Sud Dinamo, intr-un sector al stadionului foarte apropiat cu cel al Peluzei Sud, Steaua. Nu este prima data cand se intampla ca Jandarmeria sa nu aiba nimic impotriva acestei situatii. S-a mai intamplat cu ani in urma(Aprilie 2014, semifinalele Cupei Romaniei), iar atunci, suporterii s-au luat la bataie, ba chiar unii dintre ei au patruns in teren.

Poate fi o greseala ‘nevinovata’ sau a incercat Jandarmeria sa provoace un conflict?
Daca era prima data cand se intampla, se putea spune ca jandarmii au fost luati prin surprindere. Din moment ce aceasta actiune are un precedent iar Jandarmeria a trebuit sa intervina, Jandarmeria Romana are memorie scurta, este incompetenta sau A DORIT SA PROVOACE UN CONFLICT.

Intre umilinta si teroare

Inevitabil, suporterii celor doua echipe s-au provocat si au inceput sa se dueleze in torte. Jandarmeria Romana a “intervenit” si a inceput sa imprastie gaze lacrimogene in stanga si in dreapta, in sectorul ocupat de Peluza Sud, Steaua. Dupa cum ne-au obisnuit angajatii M.A.I. si impotriva regulamentului pe care ar trebui sa-l respecte, au inceput sa directioneze spray-ul catre fetele suporterilor si nu s-a zgarcit. Au avut pentru toata lumea, fie ca aveau vreo implicare in respectivul conflict, fie ca nu.

Scandalul s-a mutat in spatiul de access de sub Peluza, acolo unde s-a derulat o scena care arata totul despre felul in care Jandarmeria Romana isi face treaba:

“Interventie”

Din imagini putem observa cum grupul de jandarmi a fost inconjurat de suporteri si au primi un raspuns pe masura interventiei lor. Cu siguranta ati auzit parerile “avizate” ale moderatorilor sportivi ale trusturilor Digi, Orange si Prima, plus ce s-a scris pe site-uri. Ce nu vi se spune :

  • Jandarmeria nu a facut absolut nimic pentru a preveni plasamentul suporterilor celor de la Sud Dinamo, chiar daca exista un precedent violent pe stadion si se cunostea intentia celor de la Sud Dinamo.
  • Cum au intrat dinamovistii pe stadion cu lansatoare de torte daca Jandarmeria Romana si-a facut treaba?
  • In loc sa incerce sa aplaneze conflictul, Jandarmeria a incins si mai mult spiritele, atacand toti suporterii stelisti din acea zona cu gaze lacrimogene si lovituri.
  • Incercand o evacuare a peluzei, Jandarmeria a pus si mai mult gaz pe foc, astfel aparand si imaginile de mai sus in care primesc o replica de la suporterii stelisti.

Related Posts
Total
0
Share