Dark Light

Steaua a terminat prima parte a campionatului pe primul loc in liga a 2-a si se pregateste sa-si consolideze pozitia de lider in 2023. Daca ne uitam la prima parte a sezonului, nu putem sa ignoram prezenta scazuta pe stadion la meciurile Stelei. Este suporterul stelist, un suporter de rezultat?

NOTA: Din start trebuie sa specificam ca nu ne referim la Peluza Sud sau la alte grupuri, atunci cand spunem “un sporter de rezultat”. Acest material este dedicat suporterului de rand.

Cine este un suporter de rand?

Suporterul de rand este acea persoana care isi declara simpatia pentru o echipa, vine la stadion si nu se asociaza cu grupurile Ultras. In mod obisnuit, suporterul de rand este gasit in tribunele oricarui stadion si isi ocupa locul linistit pe stadion. “. Cand vine vorba de Steaua Bucuresti, suporterul obisnuit si-a adus mereu aportul la marele performante ale echipei, alaturandu-se peluzelor si punand umarul la o atmosfera infernala pentru adversari. Acest aspect face parte din trecut si nu se aplica in ziua de astazi. A devenit suporterul stelist, un suporter de rezultat?

2018-2020

In aceasta perioada, suporterul stelist a fost aproape inexistent pe stadion. Steaua a beneficiat in mare parte de sustinerea Peluzei Sud. Singura exceptie fiind meciul cu academicienii din Giulesti. Lipsa suporterului de rand poate fi scuzata de faptul ca Steaua juca pe terenul de antrenament iar acesta nu oferea conditii decente pentru suporterul de rand. In acelasi timp, Steaua a avut o vanzare redusa de bilete si abonamente.

Anul 2021

Inaugurare Stadion Steaua - Din Peluza
Inaugurare Stadion Steaua (Sursa: Hotnews)

La sfarsitul sezonului 2020-2021, Steaua reuseste promovarea in Liga a 2-a, iar la distanta de o luna, Steaua isi inaugureaza noul stadion. Foarte modern, mai incapator, curat, stadionul Steaua isi deschide portile in Iulie 2021 si aproximativ 14.000 de suporteri participa la evenimentul de inaugurare. O cifra promitatoare, avand in vedere ca Steaua promova din liga a 3-a iar multi suporteri au stat departe de mocirla ligilor inferioare.

Steaua incepe sezonul 2021-2022 in liga a 2-a, iar asistenta pe stadion este una decenta. Aproximativ 2000-3000 de suporteri, majoritatea venind din Peluza Sud. Suporterul de rand lipseste cu desarvarsire la majoritatea meciurilor. Acele mii de suporteri care conditionau venirea la stadion de inaugurarea noii arene, lipsesc cu exceptia meciului cu Petrolul. Steaua termina sezonul pe loc de baraj insa nu are drept de promovare.

2022-2023 – Suporterul stelist, Un Suporter de rezultat?

Coregrafie Steaua
Sursa: AS47

Ajungem in prezent si observam ca suporterul obisnuit lipseste de la meciurile Stelei de pe teren propriu. Daca prezenta Peluzei Sud se poate explica prin conflictul cu Jandarmeria Romana, suporterul stelist a avut toate conditiile de a asista la meciurile de fotbal si totusi nu s-a prezentat la stadion. La prima vedere, nu putem spune ca susporterul stelist este un suporter de rezultat pentru ca Steaua se afla pe primul loc si a dominat prima parte a campionatului. Suporterul stelist ar fi trebuit sa fie pe stadion.

Ce inseamna “rezultat” pentru suporterul stelist?

Daca ne uitam in mediul online, vom observa ca foarte multi sustinatori ai Stelei isi gasesc tot felul de scuze pentru a nu se prezenta la meciuri. Din 2021 pana in prezent, motivele au evoluat. De la lipsa stadionului, case de bilete(in 2021, cand totul se cumpara online, iar majoritatea detin carduri bancare), lipsa unui magazin “oficial”, lipsa muzeului, lipsa dreptului de promovare, pana la felul in care conducerea clubului isi face treaba.

Din cate se poate observa, “rezultat” pentru suporterul Stelei a devenit orice motiv pentru a nu se prezenta la stadion. In acest moment este dreptul de promovare si atitudinea conducerii, insa sa nu ne facem iluzii :). Cand Steaua va avea drept de promovare, va promova, iar conducerea va fi “pro suporteri”, vor aparea conditii precum locuri de parcare, titlul si prezenta in Champions League. Cand le vom avea si pe acestea, vor aparea pretentii de primavara europeana in CL. Lista pretentiilor nu se va termina prea curand.

Sunt fondate aceste pretentii?

Chiar daca suntem obisnuiti sa spunem ca Steaua Bucuresti trebuie sa fie sus si sa se dueleze cu cele mai bune echipe din Europa, sa nu uitam ca nu suntem Real Madrid, Manchester United sau FC Barcelona. In primul rand, acele cluburi s-au adaptat fotbalului modern cu zeci de ani in urma. Steaua Bucuresti incearca sa gaseasca o forma legala care sa fie acceptata de catre FRF si LPF, in acelasi timp isi construieste o academie de fotbal si renoveaza baza sportiva. La marketing si PR, clubul este 0 barat, Steaua TV facand exceptie. La fel si la comunicare cu suporterii(clientul final) sau presa.

Fotbalul inseamna marketing in 2023, asa cum insemna si acum 5 ani. Acest aspect este bine stiut si ii lipseste Stelei cu desavarsire, insa nu este o problema a suporterilor stelisti, ci a clubului. Daca aruncam o privire pe a doua liga din Germania, Spania sau Anglia, vom observa zeci de mii de oameni la fiecare meci. Indiferent daca au drept de promovare, sperante la promovare, marketing eficient, sponsori, scaune verzi sau rosii.. acei suporteri sunt prezenti pe stadion, etapa de etapa. Ba mai mult, cumpara tricourile echipei favorite si abonamente pe tot sezonul.

Pretentii de Champions League, atitudine de amatori

Diferenta intre acei suporteri din “vest” si suporterul obisnuit al Stelei, este atitudinea. O atitudine care se regaseste in Romania. Ne dorim ceea ce au altii, insa atunci cand vine vorba de fapte, sa faca cel de langa noi. Pentru a emite pretentii de “Champions League”, suporterii stelisti trebuie sa inteleaga ca trebuie sa fie prezenti pe stadion. Trebuie sa cumpere tricoul oficial, trebuie sa achizitioneze abonament pentru intregul sezon. Altfel? MAPN-ul/CSA Steaua nu simte presiune si nu are motive sa se alinieze cu fotbalul modern.

Pana cand nu vor fi pe stadion 6000-9000 de oameni, etapa de etapa, pana cand nu vor avea 4000 de abonati, angajatii CSA Steaua(in frunte cu comandantul) nu vor misca un deget pentru a schimba in bine situatia de fata. Suporterul stelist a devenit un suporter de rezultat, iar rezultatul nu mai reprezinta scorul unei partide de fotbal.
Rezultatul a devenit pretentiile societatii romanesti fara ca respectivul/respectiva sa-si indeplineasca atributiile fata de societate. In acest caz, fata de Steaua Bucuresti.

Clubul pe care zeci de mii de oameni sustin ca il iubesc, insa cand vine vorba de fapte, avem sute de abonamente vandute, sute de tricouri oficiale vandute si asistente reduse la meciuri. Din cate se pare, suporterul stelist nu cunoaste conditiile fotbalului modern. Un fotbal la care are pretentii sa-l vada pe gazonul arenei Steaua, insa nu este pregatit sa-l sustina financiar si sentimental. 2 euro per meci si 50 de euro per sezon este pretul la care suporterul stelist inceteaza sa iubeasca “pana la moarte”.

Related Posts
Total
0
Share