Dark Light
Coregrafie Steaua - Bucurie Steaua Bucuresti

La al doilea sezon petrecut in Liga a 2-a, Steaua Bucuresti nu are drept de promovare. Din moment ce Steaua este lider in ierahia ligii a 2-a, apar tot mai multe scenarii prin care Steaua sa faca pasul in SuperLiga Romaniei. Cate dintre aceste scenarii au sanse de reusita? Steaua si dreptul de promovare pare a fi o telenovela fara sfarsit.

Am intrat in al 5-lea an de la reactivarea echipei de seniori a sectiei de fotbal, iar Steaua Bucuresti nu are dreptul de promovare in primul esalon al fotbalului din Romania.

Motivele sunt multe, insa principalii vinovati sunt conducerea clubului cat si departamentul juridic. 3 comandanti, 3 promisiuni. “Steaua va promova”, “lucram la solutionarea problemei”, etc. Acestea au fost promisiunile comandantilor care au prin un loc caldut inainte de pensie. Dupa cum a declarat fostul conducator al MAPN, nimeni din club nu a inaintat o propunere/solutie pentru ca Steaua sa devina eligibila.

De ce este mentionat departamentul juridic? Mult laudatul departament este principalul pion pe tabla de sah pentru ca Steaua sa obtina dreptul de promovare. Fie ca vorbim de inaintarea unei propuneri legislative sau schimbarea formei de organizare, departamentul juridic trebuie sa inainteze catre comandantul clubului variantele care respecta legea. Cel din urma ar fi trebuit sa inainteze propunerile catre Vasile Dincu.

In toata aceasta perioada, singura informatie venind de la departamentul juridic, a fost o declaratie publica a lui Florin Talpan, care sugera ca Steaua avea drept de promovare daca acesta era comandant. Cu tot respectul pentru Florin Talpan si tot ce a facut pentru Steaua in procesul finalizat in 2014, aceasta a fost o declaratie care intra in categoria “campanie electorala” pentru functia de comandant.

Sunt în stare să fac mai mult, dar nu sunt susținut. Dacă eram lăsat să-mi fac treaba, și nu eram marginalizat, clubul acesta ar fi fost acum în Liga 1. Dar, acolo sunt persoane care nu-și fac treaba așa cum trebuie. 

Florin Talpan – Noiembrie 2022

Declaratia domnului Talpan avea legatura cu procesul castigat in 2014, notificari trimise catre UEFA, cat si atacuri asupra angajatilor din club. Daca este sa ne gandim la partea legala, chiar daca UEFA ar fi decis ca Steaua Bucuresti are dreptul sa fie in primul esalon, FRF si LPF nu aveau cum sa puna in aplicare pentru ca legea sportului este impotriva Stelei. Este ilogic sa credem ca Florin Talpan nu cunostea acest aspect in momentul in care a facut declaratia in cauza.


Ipotezele prin care steaua poate obtine dreptul de promovare

In ultimii 2 ani au aparut mai multe variante prin care Steaua sa aiba dreptul de a juca in Superliga Romaniei:

 • Schimbarea legii sportului.
 • Informarea UEFA cu privire la procesul finalizat in 2014.
 • Privatizarea echipei de seniori
 • O decizie favorabila la TAS.
 • Asocierea cu alte entitati intr-o asociatie sau societate comerciala.

Schimbarea legii sportului

Aceasta varianta ar fi cea care ii permite clubului Steaua sa isi pastreze forma de organizare actuala. Din nefericire, in Romania nu exista vointa politica pentru a schimba paragraful care blocheaza Steaua. Ba mai mult, exista voci care fac o adevarata propaganda pentru ca SC fc fcsb SA sa continue furtul de identitate prin desfasurarea activitatii pe stadionul Steaua.

In acelasi timp, este adevarat ca o astfel de schimbare ar produce efecte pe termen lung la multe cluburi sportive detinute de stat. Cluburi care in acest moment primesc finantare de la stat intr-o forma ascunsa(companii de salubritate, SRL-ul persoane angajate in primarie in asociere cu primaria…etc). Exemple: Petrolul Ploiesti, FC Arges si Concordia Chiajna.

Informarea UEFA cu privire la procesul finalizat in 2014

Din pacate, aceasta varianta pica din start. Chiar daca UEFA ar fi infiintata, iar aceasta ar acorda castig de cauza Stelei, consecintele ar fi suportate de catre FRF si LPF, SC fc fcsb SA ar fi retrogradata, insa Steaua tot nu ar activa in Superliga. De ce nu? Pentru ca UEFA nu poate lua o decizie peste legislatia Romaniei. Ne lovim de legea sportului.

Privatizarea echipei de seniori

Chiar daca exista precedentul 2003-2014, in randul suporterilor este incurajata aceasta idee si sustinand ca statul nu poate fi eficient in a administra “serviciile” oferite de CSA Steaua la nivel de fotbal. In realitate, este imposibil ca Steaua sa vanda sectia de fotbal cu tot cu palmares si brand. Palmaresul echipei de fotbal face parte din palmaresul clubului sportiv. Acesta nu poate fi separat si vandut pe bucati. Acelasi lucru se intampla si in cazul marcii. Marca Steaua este una singura.

In acelasi timp, CSA Steaua inseamna mai mult decat echipa de fotbal seniori. Chiar in interiorul sectiei de fotbal, avem sute de copii care fac fotbal la un nivel profesionist. Ce facem cu acestia? Unde vor avea continuitate dupa varsta de 17 ani?

Realitatea ne arata ca exista un singur “patron” in Romania care are cu adevarat o academie de fotbal. Coincidenta sau nu, numele acestuia este GHEORGHE HAGI. In rest, cluburile de fotbal din Romania “inchiriaza” grupe de copii si juniori pentru a scapa de prevederile regulamentului de licentiere (vezi SC fc fcsb SA sau “Dinamo” din liga a 2-a cu vestita ‘academie’).

O ultima constatare, ar fi absurd sa credem ca CSA Steaua va accepta sa vanda sectia de fotbal, avand in vedere ca aceasta este sectia cea mai importanta, genereaza locuri de munca si atrage bani de la bugetul de stat.

O decizie favorabila la TAS

Fie ca este vorba de meritul sportiv sau alta speta, aceasta varianta pica din moment ce legislatia din Romania primeaza, iar aceasta este impotriva Stelei. Chiar daca TAS ar constata ca Steaua Bucuresti merita sa promoveze, LPF si FRF ar trebui sa incalce legea pentru a accepta Steaua in Superliga.

Asocierea cu alte entitati intr-o asociatie sau societate comerciala.

Aceasta varianta este cea care are cele mai multe sanse de reusita. Aceasta forma de colaborare cu entitati private, poate garanta dreptul de promovare din sezonul viitor. Din nefericire, aceasta varianta a fost incercata in trecut si stim cu totii urmarile. Daca CSA Steaua va apela la aceasta varianta, va trebui ca actul constitutiv al respectivei entitati sa fie “blindat” de clauze care ii vor garanta Stelei controlul si dreptul la proprietate.

CU cine se poate asocia Steaua Bucuresti?

Atat varianta Romtehnica, companii private cat si o asociatie de suporteri pot reprezenta un partener pentru Steaua. Daca varianta cu Romtehnica poate fi fragila datorita faptului ca exista un risc major de a arde bani publici prin ambele entitati, mult mai fezabila este ideea ca Steaua sa gaseasca un partener privat sau o asociatie de suporteri.

Un partener privat

Dupa cum am mentionat mai sus, exista un precedent care a adus pierderi enorme pentru Steaua Bucuresti. Respectivul precedent s-a realizat fara ca Steaua sa evalueze corect activele in noua societate si ce cota parte ar fi trebuit sa detina in contul acestor active. Mai exact, Steaua nu a contabilizat brandul, palmaresul si baza sportiva. Valoarea celor mentionate + lotul de jucatori + sponsorii era imensa.

Pentru a invata din greselile trecutului, Steaua ar trebui sa bage in actul constitutiv al respectivei asociatii/societate comerciala aceste active, astfel incat, Steaua sa fie asigurata in ceea ce reprezinta pachetul majoritar asupra societatii sau eventuale daune provocate de catre alti parteneri.

Multi vor spune ca nimeni nu se va asocia pentru ca nu detine majoritatea. Insa exista precedent in fotbalul din Germania si Franta, acolo unde este interzis ca o entitate privata sa detina majoritatea unui club de fotbal.

Acest lucru se intampla, tocmai pentru a proteja cluburile istorice de oameni care vor sa profite. Acestea sunt bunuri publice si protejate de statul din care fac parte.

O Asociatie de suporteri

Daca Steaua Bucuresti doreste sa aiba drept de promovare, solutia cea mai eleganta ar fi asocierea intr-o entitate privata cu asociatiile de suporteri. In cazul de fata, AS 47 poate fi un exemplu. De ce este cea mai elenganta? Pentru ca Steaua ar arata public ca suporterii conteaza si sunt luati in seama. In acelasi timp ar detine controlul total asupra societatii private, din moment ce suporterii nu ar avea suficienti bani pentru a detine mai mult de 5-10% din actiuni.

Vrea Steaua sa aiba drept de promovare?

Daca este sa nu uitam la toate faptele si declaratiile celor responsabili in anii trecuti, raspunsul este clar: NU! Aici este inclus si Florin Talpan. Iar cine crede ca ne inselam, este invitat sa citeasca urmatoarea declaratie:

„S-a schimbat regulamentul de funcționare al clubului Steaua, de către domnul Dîncu, cu o zi înainte de a nu mai fi ministru. Nu e OK! Acea modificare nu ajută Clubul Sportiv al Armatei. Vreți să ajungem de unde am plecat?

Acea modificare a fost făcută fără acordul meu. Nu îmi dau acordul pe astfel de prostii. Cine și-a dat acordul să își asume. Dacă se va face vreodată vreo asociere, nu îi las! Pentru că e munca mea de atâția ani în procese.

Nu știu cine a semnat asta, ce jurist și-a dat acordul. Din punctul meu de vedere trebuia destituit la prima oră! Bănuiesc că niște juriști și-au dat acordul.

Este un document semnat împotriva clubului Steaua. Spun din propria experiență. Noi pentru asta ne-am judecat. Nu se poate așa ceva! Cred că vă imaginați ce înseamnă asta”

Florin Talpan

Declaratia sa este nefericita. Steaua Bucuresti are doar doua sanse reale:

 1. Sa schimbe legea sportului (departamentul juridic este implicat si era asteptat sa vina cu solutii/propuneri).
 2. Steaua sa se asocieze intr-un parteneriat public-privat intr-o societate de drept privat(departamentul juridic ar fi direct responsabil pentru ce ar exista in actul constitutiv a unei astfel de societati. Ultima oara cand am verificat, Col, Florin Talpan, lucreaza in acest departament).

In concluzie, Col. Florin Talpan respinge din start orice asociere intre Steaua Bucuresti si o entitate privata(INCLUSIV ASOCIATII DE SUPORTERI) De ce? Nu stim! Interesul public nu conteaza si nici ideea ca sectia de fotbal se poate autofinanta daca avem o strategie profesionista. Este mai usor ca principala sursa de finantare sa fie bugetul statului.

Florin Talpan uita sa specifice ca greselile trecutului au fost posibile pentru ca anumiti angajati ai departamentului juridic nu si-a facut treaba la momentul respectiv.

Ce sa intelegem din asta? Ca departamentul juridic nu poate sa intocmeasca un contract si un act constitutiv care sa nu expuna Steaua? Atunci? Pentru ce sunt angajati/platiti?

Vinovatii principali pentru lipsa dreptului de promovare

Concluzie

Cu siguranta, decizia de a-l baga pe Florin Talpan in acest grup select al oamenilor care s-au asigurat ca nu vom avea drept de promovare va supara multi fanatici ai cultului. Ne asumam acest lucru si militam pentru o singura cauza: Steaua Bucuresti! In rest, oricine este trecator la Steaua(cu exceptia lui Marius Lacatus).

Este datoria noastra(a celor care iubesc Steaua) sa aratam cu degetul atunci cand lucrurile nu merg bine. Este timpul sa terminam cu prostiile de genul “Daca nu era..” preluate din tabara sifoanelor. Trebuie sa gandim mai departe de asemenea afirmatii. In momentul de fata, CSA Steaua nu poate sa vina cu solutii serioase pentru obtinerea dreptului de promovare pentru ca:

 • Comandantii mentionati nu au avut interesul de a promova solutii.
 • Cel mai important om din departamentul juridic(Florin Talpan) isi promoveaza imaginea pentru functia de comandat si porneste adevarate scandaluri in mass-media impotriva sefilor, in loc sa gaseasca solutii pentru modificarea legii sau pentru a blinda un contract intre Steaua si orice societate privata.
 • Vointa politica pentru ca Steaua sa promoveze este ZERO! Exemplu: liderul PSD.
 • Mass-Media este impotriva Stelei si PRO un personaj condamnat la inchisoare.

Singura solutie rapida si care ne poate asigura dreptul de promovare din sezonul 2023-2024 este o asociere intre Steaua si suporterii sai. Va fi AS47? 3 suporteri sau unul singur, este prea putin important. Ideea este ca suporterii pot ajuta, insa Steaua Bucuresti se face ca nu aude. Incepand cu Stefan Razvan Bichir si terminand cu Florin Talpan, idolizat de multi si opozant al ideii ca Steaua sa faca fotbal intr-o maniera profesionista.

Suntem mii de suporteri care ar baga 10-100 de euro pe an pe langa abonamente si bilete la meciuri, fara a avea vreo pretentie din partea clubului, dar pentru a vedea Steaua in “A”.

Related Posts
Total
0
Share