Dark Light

Sezonul 2021-2022 se apropie de final, Steaua ocupa locul 4 in Play-Off-ul ligii a doua, iar situatia este incerta in ceea ce priveste participarea la barajul de promovare in Liga 1, cat si dreptul de promovare. In ceea ce priveste suporterii, Steaua are o medie de spectatori de aproximativ 2000 de suporteri la meciurile de acasa. S-a ridicat suporterul stelist la inaltimea propriilor pretentii?

Coregrafie Peluza Sud Steaua <br>Sursa Fanatik

De la vorbe

Pauza dintre sezoane a fost una agitata la Steaua si plina de evenimente. Daca clubul a esuat(intentionat sau nu) in a schimba forma de organizare a echipei de fotbal, suporterii Stelei au venit cu o lista lunga de solicitari catre conducerea clubului:

 • Vanzarea biletelor si a abonamentelor online. – REALIZAT
 • Echipament Adidas. – REALIZAT
 • Steaua sa atraga sponsori. – REALIZAT
 • Academie de fotbal. – REALIZAT
 • Punerea in vanzare a echipamentelor de joc – REALIZAT
 • Obtinerea dreptului de promovare. – SITUATIE INCERTA
 • Vanzarea biletelor si a abonamentelor la casele de bilete. – REALIZAT
 • Un Marketing eficient. – NU S-A INCERCAT
 • Spatii comerciale pe stadionul Steaua. – PARTIAL

Din lista de revendicari a suporterilor, observam ca Steaua Bucuresti a tinut cont de parerea lor si a indeplinit 6 dintre solicitarile noastre, in timp ce restul nu tin numai de club. Acestea au fost solicitarile suporterilor stelisti in lunile Iulie si August pentru a lua cu asalt stadionul Steaua dupa meciul de inaugurare.

Pana la fapte

Etapele au inceput sa curga, meciurile Stelei pe teren propriu au fost afectate de conditiile impuse de guvernul Romaniei cu privire la Covid-19, Peluza Sud a protestat prin neprezentarea la stadion cateva etape la rand, insa asaltul nu s-a realizat. Fireste! Nu vorbesc aici despre Peluza Sud si grupurile de la tribuna a 2-a. Oamenii au fost alaturi de echipa. Vorbesc despre miile de suporteri(aproximativ 3000) care au impus conditii pentru prezentarea la stadion.

 • Abonamentele s-au vandut intr-un numar mic cu toate ca pretul unui abonament a fost sub ceea ce ar trebui sa fie daca este sa ne gandim ca avem un stadion nou, ultra-modern si ai acces tot sezonul prin acest card.
 • Daca in cazul abonamentelor, suporterul stelist sustinea ca nu merita sa-l achizitioneze pentru ca nu va asista la toate meciurile, ar trebui sa ne uitam la numarul de bilete. ASISTENTA REDUSA! Si au venit cu scuza ca meciurile sunt programate prost, dreptul de promovare, atitudinea conducerii cu privire la propaganda presei sportive.
 • Echipament Adidas? Punerea lui in vanzare? Vanzarile sunt FOARTE SCAZUTE daca comparam cu numarul de discutii aparute in mediul online pe acest subiect. Ce sustine suporterul stelist? Nu sunt vandute de catre club in mod direct, nu exista magazin la poarta stadionului. Preturi mari.

SCUZE, SCUZE si iar SCUZE..

Abonament Steaua Bucuresti
Abonament Steaua Sezon 2021 2022

Cu toate ca Steaua Bucuresti a fost probabil singurul club care a fost atent la solicitarile suporterilor in mediul online si a incercat sa le indeplineasca, mii de suporteri au abandonat echipa “favorita”. Acest lucru a fost semnalat si de catre antrenorul echipei, Daniel Oprita. Cat de usor pot fi demontate aceste scuze ale suporterilor?

 • “nu va asista la toate meciurile” – Pe langa faptul ca nu trebuie sa asisti la toate meciurile pentru a cumpara un abonament, exista varianta biletului.
 • “meciurile sunt programate prost” – Chiar daca televiziunile au facut tot ce a fost posibil pentru a programa echipa la ore ciudate, majoritatea meciurilor de acasa au fost in weekend.
 • “Steaua nu are drept de promovare” – Asa.. si?! Sustinem Steaua doar daca exista miza?
 • “Conducerea nu apara interesele clubului in public” – Sechele din era in care nu am avut de ales si eram inselati de G.B. Unii suporteri isi doresc circ in presa si sunt devoratori de scandal.
 • “Nu sunt vandute de catre club” – Steaua Bucuresti este un club departamental condus de MAPN. Ca Steaua sa-si vanda produsele, ar trebui sa mai angajeze minim 10 oameni care sa se ocupe de tot ceea ce implica acest proces. Firma care se ocupa de comercializarea lor sub marca Steaua isi face treaba ireprosabil(experienta personala).
 • “Nu exista magazin la poarta stadionului” – Incerc sa-mi aduc aminte cand a fost ultima data cand am plecat la stadion cu gandul de cumpara haine de 500 de lei(nepersonalizate). Sa zicem ca aceasta explicatie ar fi logica pentru cineva care vrea sa-i cumpere copilului o amintire, insa nu este motivul pentru care echipamentele adidas nu au inregistrat vanzari de ordinul miilor.
 • “Preturi mari” – In Iulie-August 2021 au fost mii de suporteri care au solicitat adidas cu toate ca si Joma sau celelalte firme medii de pe piata aveau echipamente la fel de bune sau chiar mai bune decat adidas. Si vorbim de un echipament adidas care nu este high-end. Este in clasa medie. Gama superioara a celor de la adidas, ar aduce tricourile oficiale la 140 de euro, intregul echipament pe la 250 de euro fara personalizare.

Concluzie

Avem prententii de Real Madrid, PSG sau Barcelona, insa prestatia noastra este demna de liga a 5-a din Romania(nu pot spune Germania sau Anglia pt ca acolo se joaca cu mii de oameni pe stadion).


Suporterul stelist(nu ma refer la ultrasi sau grupari) a intrat in media suporterului roman de fotbal. Multe pretentii, 0 efort si se prezinta la stadion doar atunci cand este un meci important. Germanul nu cumpara abonament pentru ca se duce la toate meciurile de acasa.
Defapt, in fotbalul european din vest, abonamentul nu permite intrarea la toate meciurile din campionat, ci iti ofera anumite beneficii pentru achizitionarea biletelor(rezervarea biletului/loc pt o perioada de timp, reduceri, etc) sau a diferitelor materiale cu marca clubului. Aceasta porcarie cu intrarea in baza abonamentului la meciurile de campionat este in Romania si probabil in cateva tari din jurul ei.

Englezul nu isi cumpara echipamentul oficial de la poarta stadionului in 99.9% din cazuri. Exista mediul online si magazine fizice. In majoritatea tarilor vest europene, stadionalele sunt situate la marginea oraselor. Daca cineva isi imagineaza ca sta vreun om, 2h in aglomeratie pentru a cumpara un tricou de la periferia orasului, va inselati amarnic.
Stadionul Steaua se incadreaza perfect in acest scenariu. Din moment ce echipa are fani din toate colturile capitalei, care ar vrea sa traverseze Bucurestiul in cursul saptamanii pentru a cumpara un tricou? NIMENI!

Spaniolul nu se duce la meci in functie de importanta partidei. Se duce la meci pentru ca iubeste sportul rege si echipa favorita. Asta il deconecteaza de munca, sau merge pentru relaxare cu familia, pentru sentimentele traite pe arena. Sa nu mai mentionam faptul ca majoritatea suporterilor spanioli isi sprijina clubul favorit din punct de vedere financiar.

Vicente Aparicioa asista ani de zile la meciuri cu toate ca era nevazator de la varsta de 50 de ani Suporterul Valenciei are o statuie pe stadion care ocupa locul sau

Suporterul stelist viseaza un club puternic, potent financiar, un joc spectaculos si tribune pline, insa uita ca el este pionul principal in fotbalul modern. El este cel care finanteaza fotbalul, el este cel care da taria unui echipe, el este cel care umple stadionul si tot el ridica pretentia de a asista la un meci spectaculos. Steaua nu va mai fi niciodata un club puternic cu 2000 de oameni in tribuna, nici cu sute de tricouri vandute in loc de mii, nici cu abonamente la 150 de lei(pentru intregul sezon) si bilete la 10-15 lei. Chiar daca suntem un club condus de MAPN, Steaua Bucuresti trebuie sa supravietuiasca intr-un fotbal construit pe modelul capitalist.

Stelistul trebuie sa vina la meci, trebuie sa cumpere materiale promotionale sau tricouri, sa-si plateasca biletul/abonamentul, sa cumpere doua sucuri, iar apoi sa aiba pretentia la un meci spectaculos. De la vorbe pana la fapte trebuie sa fie o cale lunga.

Related Posts
Total
0
Share