La sfarsitul anului 2021, Mirel Radoi a parasit banca nationalei Romaniei. Au trecut doua luni, iar prima reprezentativa a Romaniei a ramas fara selectioner. De ce ezita FRF? De ce sunt nume importante din fotbalul romanesc care refuza nationala cu toate ca sunt pe viata legati de tricolor? Avem NATIONALA, Se cauta SELECTIONER.
Suntem in ianuarie 2022, iar ranile unei noi calificari ratate nu s-au vindecat. Romania a fost la un pas de calificarea la barajul cupei mondiale din Qatar si totul s-a naruit in ultimele 3 etape. Romania a ramas fara selectioner, iar aceasta alegere pare mai dificila ca niciodata. Avem NATIONALA, Se cauta SELECTIONER
Un scurt rezumat al erei “mirel radoi”
NOTA: Fiind stelist, voi ignora stransa legatura a fostului selectioner cu ‘patronul’ de la fcsb si nu voi ignora faptul ca Mirel Radoi a fost prezent la cateva meciuri ale Stelei. In aceasta analiza, nu este important daca Mirel Radoi sustine clona sau Steaua Bucuresti.
Mirel Radoi si-a inceput mandatul dupa succesul rasunator de la U21. Chiar daca anumiti jurnalisti si fosti fotbalisti au incercat sa minimalizeze performantele acelei U21, consider ca acea campanie de calificare si europeanul din 2019 a fost performanta de pus in rama a nationalei Romaniei U21. Chiar daca vorbim de nivelul inferior al fotbalului mondial, cei care au imbracat tricoul nationalei au dat dovada de curaj, devotament si disciplina. Cu Mirel Radoi in frunte, Romania termina cu bine meciurile de calificare (inclusiv cu Portugalia) si avea sa loveasca Croatia si Anglia la scoruri la care nu visam. Egali cu Franta, limita s-a vazut cu Germania (o adevarata masinarie de fotbal).
Euforia acestui rezultat l-a adus pe Mirel Radoi pe banca nationalei de seniori inainte de meciul de baraj cu Islanda.
Obiectivul declarat? Reconstructia nationalei si impunerea unei noi ideologii. Obiectivul nedeclarat? Atat presa cat si lumea fotbalului, astepta ca Romania sa umileasca Islanda si sa ne duelam cu Ungaria pentru biletele la Euro 2020. Romania rateaza sansa unui duel de poveste cu Ungaria, Romania fiind invinsa de Islanda in deplasare.
Un meci la finalul caruia Mirel Radoi anunta o reconstructie. Romania a ratat unica sansa de a juca la un Euro pe care il gazduia la o editie aniversara. In campania de calificare la cupa mondiala, Mirel Radoi si nationala obtin rezultate oscilante, iar criticile ii vizeaza tactica de joc. Mirel Radoi a construit o nationala a Romaniei care doreste sa ataca impotriva oricarui adversar, insa incasam goluri. Brusc, atat presa, angajatii FRF, cat si oamenii de fotbal uita de obiectivul lui Radoi pe banca echipei nationale si incep sa ceara victorii cu Macedonia, Armenia, Islanda si Germania.
Romania nu reuseste sa-si castige punctele si stam la jocul rezultatelor.
Fortat de conducatorii FRF, presa si lumea fotbalului sau nu, Mirel Radoi schimba tactica, aduce la lot cativa jucatori ‘experimentati’ (in ratarea calificarilor, acte de indisciplina si cu kilograme in plus), Romania reincepe sa joace acelasi fotbal monoton si steril. Hagi, Marin, Puscas si inca 2-3 jucatori de perspectiva sunt scosi din primul 11 si apar Maxim, Alibec, Keseru sau Budescu.
Datorita adversarilor, Romania ramane in joc pentru calificarea la baraj. Continuam sa visam la calificarea pentru Qatar 2022, chiar daca ne bazam pe jucatori care nu au performat niciodata in fotbalul profesionist, au kg in plus, duc o viata extra-sportiva si au probleme cu disciplina. Romania rateaza sansa de a merge la baraj pe ultima suta de metri, iar Mirel Radoi isi anunta demisia cu doua meciuri inainte de a incheia campania.
Meciurile cu Germania si o concluzie asupra mandatului lui Mirel Radoi
Ambele meciuri cu Germania au fost stranse, chiar daca Romania pleca cu sansa a II-a. Nationala a strans randurile iar jucatori precum Hagi, Tanase, Mihaila, Razvan Marin, Rus, Ratiu, Nita, Razvan Marin, Puscas au jucat la un nivel inalt.
Tanase si Mihaila au facut un meci foarte bun in tur, Nita fiind salvator.
Cine poate uita golul superb al lui Ianis Hagi la Hamburg? Umilindu-l pe Rudiger si lasandu-l fara sperante pe Ter Stegen? Vis! Acesti jucatori au facut o echipa a Germaniei care poate alinia 22-24 de vedete sa se teama si sa joace cel mai bun fotbal. Dupa cum s-a intamplat in semifinala din 2019, Mirel Radoi nu a scapat de ceea ce se temea cel mai mult, ci anume, forta fotbalului german.
Daca in 2019, Romania U21 a clacat fizic, in octombrie 2021, nationala mare este surclasata de banca de rezerve a Germaniei. Muller rezolva meciul, iar Romania pierde meciul in ultimele minute. Ramanem cu senzatia ca Romania a condus pana in minutul 52 si am sperat 90 de minute.. cu Germania la Hamburg. Asistand la acest meci, pot sa spun ca am plecat acasa fericit de parca am castigat meciul.
Romania a facut fata cu brio unei nationale cu jucatori incredibili, iar romanii din tribuna au rasunat din orice colt al stadionului(din 25.000 de suporteri, erau vreo 7.000-8.000 de romani). Acesta a fost meciul de referinta al lui Mirel Radoi. Un meci in care nationala condusa de Mirel, a aratat respect unui adversar net superior, insa nu s-a ferit sa le rupa picioarele nemtilor si sa se bata pentru fiecare centrimetru.
Un meci in care Ianis Hagi a stralucit, Razvan Marin a dat totul, Ratiu a jucat excelent, Chiriches la inaltime, Nita… un inger pazitor, iar nationala a aratat ca joaca cu capul si am surprins Germania. A fost suficient? Nu! Dupa cum nici meciul cu Spania de la Bucuresti(un alt meci in care nationala a jucat la cel mai inalt nivel) nu l-a salvat pe Cosmin Contra. Romania a aratat in meciurile in care au urmat ca problema este mult mai adanca decat numele selectionerului.
Era lui Mirel Radoi pe banca nationalei s-a incheiat cu bune si rele. Acest tanar antrenor a fost invins de fotbalul romanesc, presa si suporterii de rezultat. De acei oameni care au trecut de la ideea de reconstructie, la proasta idee ca avem valoare si ca trebuie sa batem Armenia, Macedonia de Nord, Islanda si Germania.
Ce ne invata fotbalul profesionist?
Plecand de la ideea ca aproape tot fotbalul romanesc intra in categoria fotbalul amator (exceptiile fiind Hagi, Farul, Sepsi, CFR Cluj si Steaua Bucuresti), avem nevoie de masuri urgente si de oameni capabili. Stiu! Aceasta idee a “momentului 0” apare dupa ratarea fiecarei calificari a echipei nationale.
Totusi, prin masuri urgente ma refer la masuri mult mai drastice comparativ cu aducerea unui selectioner sau alta reconstructie a nationalei. Fotbalul romanesc are nevoie de masuri si o strategie sanatoasa pentru a ajunge la un nivel profesionist.
Reactia FRF dupa demisia lui Mirel Radoi?
Mihai Stoichiță îi răspunde lui Hagi: „Ce proiect să faci? La națională vii de trei ori anul viitor”
Sa ne uitam la fotbalul profesionist si sa comparam cu ceea ce a spus angajatul FRF?
- Belgia (reconstructie: 10 ani, asumarea necalificarilor la turneele finale, reforme la nivel de prima liga.) = Top 5 mondial de 10 ani.
- Olanda (reconstructie: 5 ani, asumarea necalificarilor la turnee finale, reforme la nivel de prima liga) = revine la turneele finale, Ajax avand performante in Champions League.
- Ukraina (reconstructie: 5 ani) = Calificata la turneele finale si joaca un fotbal competitiv, avand o nationala tanara.
- Italia (reconstructie 5 ani) = Campioana EURO 2020
- Spania (Reconstructie 5 ani) = Semifinalista EURO 2020
- Anglia (Reconstructie 5 ani) = Finalista EURO 2020
Exemplele fotbalului profesionist pot continua. Orice echipa nationala a avut nevoie de timp pentru reconstructie. Orice echipa nationala din fotbalul profesionist are la baza o strategie nationala in ceea ce priveste fotbalul. Orice federatie din fotbalul profesionist are o trategie bine definita in ceea ce priveste fotbalul la nivelul de juniori.
Orice liga profesionista de fotbal are un set de reguli stricte pentru participante in ceea ce priveste suprafete de joc, starea stadioanelor, centrele de copii si juniori, banii necesari sau limita datoriilor.. toate fiind necesare pentru a lua licenta in sezonul viitor. Numai in Romania lui Mihai Stoichita, nu ne permitem sa pierdem 5-10 ani pentru a avea un fotbal sanatos.
In ultimii 10-15 ani nu au existat performante, treabuie sa construiesti, ca nu mai exista temelie, ca la arhitectura, nici baza nu mai exista? ce sa reconstruiesti? ca a cazut totul! trebuie sa construiesti de la capat, tot! trebuie un proiect foarte mare.
GHEORGHE HAGI – 2021
Probabil ca nu exista roman care sa nu fi vazut/ascultat/citit faimosul interviul al REGELUI din 1998. Era o perioada de glorie a fotbalului romanesc, iar regele acelui fotbal simtea ca dupa generatia lui, fotbalul din Romania va pica in cap. Au trecut aproape 24 de ani de la respectivul interviu, iar Gheorghe Hagi are acelasi discurs.
Ignorat de presa, ignorat de 90% dintre oamenii de fotbal, ascultat de cativa colegi de generatie, ajutat de Gheorghe Popescu si pentru o scurta perioada de George Ogararu.
Hagi a venit cu banii familiei, “banii de acasa” si a trantit in mijlocul campului, la Ovidiu, o baza sportiva. O baza de care nu beneficiau 99.9% din cluburile din liga 1 la acea vreme.
La scurt timp ajunge in liga 1 si castiga primul si ultimul titlu din istoria clubului Viitorul Constanta. Cu acei bani, cu aceasta munca, Hagi ne-a oferit vara lui 2019, in care milioane de romani sareau din canapea de bucurie pentru 22 de pusti de 17-21 de ani, iar alte mii navaleau pe stadioanele din Italia de parca Romania era calificata la cupa mondiala. Gheorghe Hagi i-a ridicat in primul 11 al echipei nationale pe Razvan Marin si Ianis Hagi, poate cei mai importanti jucatori dupa Chiriches, Nita si Stanciu. In tot acest timp, Hagi a strigat cat l-au tinut plamanii: ESTE PREA PUTIN!
Nu cerea ajutorul statului pentru finantare, nici alti investitori langa el, ci era un strigat disperat catre demnitarii Romaniei si cei din conducerea FRF. Un strigat care solicita sprijin legislativ si asumarea unui proiect national in ceea ce priveste sportul romanesc, nu numai pentru fotbal. In tot acest proiect, o baza de selectie sanatoasa pentru echipa nationala a Romaniei de fotbal.
Dupa fiecare campanie ratata tot visam la Mircea Lucescu, Olaroiu (care sunt marile performante?), Razvan Lucescu(a fost acolo, a aratat ce poate), Ladislau Boloni, Dan Petrescu, iar presa ii promoveaza la rang de salvatori. Care dintre acesti antrenori au construit echipe? Mircea Lucescu , insa a beneficiat de bugete uriase si o baza de selectie la nivel mondial. Fotbalul romanesc nu dispune de astfel de oportunitati.
Care ar fi singurul antrenor capabil sa faca ceva cu actuala generatie de jucatori? VICTOR PITURCA! Insa.. CEVA! Iar asta, in momentul in care anumiti patroni nu aduc jucatori la nationala, daca anumiti impresari nu santajeaza selectionerul cu prezenta unui X in lot pt ca altfel Y se da accidentat, daca angajatii federatiei vor lasa selectionerul sa-si faca treaba, iar presa sportiva sa fie presa si sa nu mai faca lotul echipei nationale in functie de ce vor anumiti oameni de fotbal.
Fie ca ne place sau nu stilul sau de joc, Victor Piturca este singurul om capabil sa identifice 2-3 jucatori pe langa Stanciu, Hagi, Marin, Ratiu, Puscas sau Rus, sa-l faca pe Chiriches sa-si rupa oasele inca 2-3 ani pentru nationala si sa impuna ordine si disciplina de care are nevoie o nationala de fotbal. Este suficient? Nu! Iar vom merge la un EURO, iar vom fi suparati ca Piturca nu a batut locurile 1,2 si 3 intr-o grupa a mortii si il vom da afara, aducand un selectioner ieftin si “bun” pentru FRF, pentru presa, pentru anumiti patroni…nu si pentru ROMANIA.
Fotbalul romanesc este in moarte clinica. Ascultati-l pe GHEORGHE HAGI!