Dark Light

Luna iunie a fost cea mai urata luna din istoria nationalei de fotbal a Romaniei. Daca presa nu o spune, trebuie sa fim sinceri cu noi si sa intelegem ca “dubla” cu Kosovo si Elvetia, meciurile de la Euro U21, cat si toate cele intamplate in jurul acestor meciuri, au fost un dezastru total. Nationala Romaniei a ajuns in cel mai scazut punct din toata existenta sa. Cauzele? Incompetenta, amatorismul si mentalitatea inferioara.

Nationala Romaniei a scos doua puncte din meciurile cu Kosovo si Elvetia si se pastreaza pe locul 2 in grupa. Din nefericire, modalitatea prin care a obtinut aceste puncte este una care a lasat un gust amar iubitorilor de fotbal. Dupa un meci de cosmar in Kosovo, la finalul caruia sta intreaga componenta au nationalei a acuzat starea gazonului, a urmat meciul cu Elvetia. Probabil cel mai slab meci din istoria nationalei de fotbal a Romaniei. Incompetenta, amatorismul au fost ridicate la rang de arta.

Din nefericire, nici U21 nu s-a prezentat mai bine la Euro 2023. Dupa evolutia foarte buna din 2019 si cea decenta de la europeanul din Ungaria, U21 s-a intors in trecut, acolo unde era o echipa anonima. Si nu! Nu vorbim de lipsa de valoare in ceea ce priveste jucatorii selectionati. Trebuie sa privim catre adevaratele cauze ale acestor rezultate. Din pacate, incompetenta, amatorismul si mentalitatea inferioara, au rapus ambele echipe nationale.

Burleanu - Iordanescu - Sandoi - Nationala Romaniei - Incompetenta - Amatorism - Mentalitate Inferioara
Burleanu – Iordanescu – Sandoi – Nationala Romaniei – Incompetenta – Amatorism – Mentalitate Inferioara

Nationala Romaniei – Dubla “Kosovo si Elvetia”

Tricolorii s-au deplasat in Kosovo cu speranta ca vor obtine 4 puncte din cele doua meciuri. Din nefericire, Romania a aratat ca nu este capabila sa joace un fotbal decent si modern. Lipsiti de motivatie si idei tactice, tricolorii au lansat mingii spre singurul atacant, in speranta ca acesta va produce o minune. Din nefericire, primele faze periculoase au aparut abia dupa intrarea lui Ianis Hagi. Acesta a dat putina limpezime jocului si Romania a avut curajul sa produca doua faze periculoase. La finalul partidei, tot staff-ul nationalei s-a ingramadit sa justifice jocul extrem de slab, aruncand toata vina pe calitatea suprafetei de joc.

Problema apare in momentul in care jucatorii din Kosovo au jucat pe aceeasi suprafata de joc, iar jucatorii din flancul drept au facut ravagii in apararea noastra. Au driblat, au sprintat, au controlat mingea. Parca erau cu doua clase peste noi. Ne mutam in Elvetia si calitatea gazonului nu mai poate reprezenta o problema. Edi Iordanescu surprinde printr-o asezare in teren demna de cascadorii rasului. Mesajul este clar: Autobaza, ne aparam si surprindem pe contre.

Tricolorii nu reusesc nimic in teren iar haosul se instaleaza in echipa noastra. Romania nu joaca nimic si ne comportant precum o echipa de amatori. Elvetienii inscriu de doua ori, iar apoi fac show la poarta noastra, intrecandu-se in ratari. Pentru a avea un punct de reper, Xherdan Shaqiri la 15-20 de kg peste greutatea normala a zburdat pe langa Florinel Coman si Sorescu. Primul fault tactic a venit in minutul 42, la 2-0 pentru Elvetia.

Zicala “Dumnezeu iti da dar nu-ti baga in traista” se adevereste atunci cand elvetienii ne desconsidera si se joaca cu ratarile, in timp ce selectionerul lor se joaca cu focul, inlocuind 5 jucatori de baza. Romania are nevoie de motivatia lui Mihaila si inspiratia lui Morutan pentru a egala pe tabela. Dupa meci, cea mai proastra prestatie a nationalei de fotbal este transformata intr-o minune. Atat presa, oameni de fotbal, pana la jucatori, vorbesc despre o MINUNE.

Euro 2023 – U21

U21 venea la Euro 2023 din postura de tara gazda. Anumiti oameni de fotbal ne vedeau ca favoriti la castigarea turneului. Fara sa beneficieze de aportul lui Mihaila (accidentat in Elvetia) si Dragusin (nu a primit acordul echipei de club), Romania incepe turneu impotriva Spaniei. Daca la ultimele doua turnee am fost obisnuiti ca echipa sa joace un fotbal decent si curajos, cei 25.000 de spectatori ai stadionului Steaua au fost dezamagiti. Nu pentru ca nu am scos un rezultat pozitiv cu Spania. Era greu sa emitem pretentii. Ci datorita faptului ca selectionata de tineret nu a aratat absolut nimic.

Vine meciul cu Ucraina. Un meci care s-a dovedit capital. Tinerii tricolori stau ceva mai bine in teren in primele 30 de minute si amenintam poarta adversa. Dupa minutul 30, ucrainienii se instaleaza in jumatatea noastra si ne ataca in valuri. Romania nu are vreo tactica si nu arata ca s-a lucrat ceva la antrenamente. Intr-un final s-a facut dreptate si Ucraina deschide scorul in minutul 89 printr-un autogol. Romania iese de la Euro 2023 si ramane sa joace meciul cu Croatia, demnitatea fiind singura miza.

Seara trecuta, tricolorii au beneficiat de un adversar mai slab si au reusit cateva faze de jos. Lipsa de concentrare, egoismul jucatorilor din atac, starea fizica precara a unora dintre ei si-au spus cuvantul iar tricolorii mici parasesc europeanul fara sa marcheze. In a doua parte a jocului, Tarnovanu a fost ingerul pazitor, facand un meci de exceptie si pastrand poarta intacta. In rest, aceeasi poveste. Romania a fost dominata la orice capitol si termina turneul cu un golaveraj de 0-4.

Nimeni nu este de vina

Atat la echipa de seniori, cat si la nationala u21, NU EXISTA VINOVATI. Conducerea fotbalui romanesc ridica neputincioasa din umeri, in timp ce nationalele au ajuns sa presteze un fotbal rusinos. Daca intr-o tara in care presa sportiva este independenta, selectionerul ar fi crucificat daca avea prestatii asemanatoare cu ceea ce a oferit nationala in Kosovo si Elvetia, la noi, presa a incercat sa schimbe ambalajul unui produs prost, inscriptionand “MINUNE”. De data aceasta nu avem cum sa vorbim de lipsa de valoare a jucatorilor. Nucleul de baza pierdea greu acum un an si jumatate la Hamburg, impotriva Germaniei. Pur si simplu, nationala Romaniei are un selectioner care nu se pricepe la fotbal.

Nu ne referim la ultimele doua meciuri. Din momentul in care a inceput Liga Natiunilor, Edi Iordanescu a gresit la fiecare meci primul 11, Romania a aratat rau comparativ cu perioada “Radoi”, iar jucatori nu au vreo idee despre ce ar trebui sa joace. Jucatori precum Stanciu si Hagi au fost sacrificati pentru a betona apararea, jucam mereu cu varf izolat si inscriem din intamplare sau pe greseala adversarului. La acestea se adauga si parerile pline de interes a “oamenilor de fotbal”. Trebuie titularizat x, y,z, iar atunci cand sunt titulari, isi dau cu mingea in fata. Ultima reprezentare? Sorescu si Coman.

La nationala U21 gasim aceeasi problema in persoana lui Emil Sandoi. Un om care a mai fost la nationala de tineret si nu a reusit vreo performanta. Absolut nimic nu il recomanda pentru aceasta pozitie. Totusi, Razvan Burleanu la pus in functie iar efectele s-au vazut. U21 nu a avut vreo idee tactica, primul 11 a fost gresit la fiecare partida. Intr-o nationala care ar trebui sa creasca jucatori, golgheterul campionatului este sacrificat pentru ca adversarii au jucatori mai experimentati. Cand ar trebui sa joace Mazilu pentru nationala? La 29 de ani? Imaginati-va ca in locul lui Mazilu s-ar fi aflat Hagi sau Cristiano Ronaldo. Ce cariere ar fi urmat acestia daca selectionerii si antrenorii ar fi considerat ca sunt prea cruzi?


Dupa meciuri din aceasta luna, suporterii nationalei ar trebui sa aiba o singura cerere catre FRF. DEmiterea lui Eduard Iordanescu si a lui Emil Sandoi. Mai jos de atat nu se poate. Romania a fost de multe ori surclasata de echipe mari ale Europei, insa niciodata nu s-a prezentat atat de rau precum in partidele cu Kosovo si Elvetia. Este clar ca avem nevoie de altcineva in functia de selectioner la nationala mare. Emil Sandoi? Nu a demonstrat vreodata ca este un antrenor capabil de a antrena o echipa U21. Rezultatele spun asta, iar urmatoarea declaratie ar fi trebuie sa-i aduca demiterea automat:

Borza și Mazilu sunt doi jucători cu perspective fantastice, dar sunt născuți în 2005. Uitați-vă la meciul cu Spania. Spania a avut în componență un singur jucător 2003, pe care l-a schimbat la pauză cu un jucător 2000, și doi jucători 2001. Toți ceilalți au fost născuți în 2000.

Emil Sandoi
Total
0
Share