Chiar daca Steaua va termina pe unul dintre primele doua locuri la finalul sezonului in liga a 2-a, sunt sanse minime ca echipa sa aiba drept de promovare. Din pacate, CSA Steaua va fi membrul “premium” in Liga 2 in sezonul 2023-2024. Make Steaua great again ar trebui sa fie pe buzele si in mintea fiecarui suporter sau oficial al clubului CSA Steaua.
![Make Steaua great again](https://dinpeluza.ro/wp-content/uploads/2023/03/MSGA-Small-e1679312272708-836x1024.png)
La sfarsitul sezonului 2021-2022, Steaua nu a avut dreptul de a juca barajul pentru promovarea in Superliga. Din nefericire, acest scenariu este foarte probabil in acest sezonul, chiar daca Steaua se va clasa pe una dintre primele doua pozitii care asigura promovarea in Superliga Romaniei. “Make Steaua great again” trebuie sa fie obiectivul principal pentru CSA Steaua. Din pacate, realitatea ne arata ca la cateva luni distanta de termenul limita, angajatii clubului nu depun prea multe eforturi pentru ca Steaua sa rezolve problema licentierii.
De ce nu se mai poate face nimic in sezonul actual?
Orice sansa de a obtine dreptul de promovare in sezonul 2022-2023 s-a naruit in momentul in care competitia a inceput. Indiferent ca Steaua isi schimba forma juridica, echipa nu avea drept de promovare pentru ca a depasit termenul limita. Nici schimbarea legii sportului nu avea cum sa-i garanteze Stelei dreptul de a promova la sfarsitul sezonului. Orice schimbare care avea ca rezultat eligibilitatea Stelei pentru a obtine licenta pentru Superliga trebuia efectuata inainte de inceperea sezonului.
Singura metoda prin care Steaua poate promova la finalul actualului sezon competitional ar fi “o romaneasca”. Mai exact, ca Steaua sa obtina drept de promovare in urma unei actiuni care ar trece peste regulile jocului. Astfel de actiuni s-au desfasurat pentru echipe precum “FC R”, iar cei de la FRF au facilitat accederea in esalonul superior. Chiar daca multi suporteri sustin fel si fel de variante, ne declaram impotriva unor astfel de actiuni. Daca Steaua va promova, trebuie sa promoveze respectand fiecare aspect al legii si al regulamentului de licentiere.
How to make Steaua great again?
![Coregrafie Steaua](https://dinpeluza.ro/wp-content/uploads/2022/04/IMG-20220402-WA0005-768x1024.jpg)
Steaua sta bine in ceea ce priveste partea sportiva, cat si la atmosfera. Salariile sunt la zi, lotul arata bine, Academia Steaua a livrat primul junior, iar Peluza Sud este la inaltime indiferent de cati oameni sunt pe stadion. Cu siguranta se poate mult mai bine la nivel de suporteri, insa daca comparam cu cifrele echipelor din primele doua ligi, vom observa ca Steaua domina la nivel de suporteri liga a 2-a si depaseste jumatate din echipele din Superliga.
Problema apare in momentul in care ne indeptam privirile catre statutul juridic al Stelei. In momentul de fata, conform legii si al regulamentului de licentiere, Steaua nu poate promova in actuala forma de organizare. Chiar daca pentru altii s-au facut exceptii in trecut, Steaua nu va fi lasata/ajutata sa promoveze in Superliga. De ce? Pentru ca reprezinta un adevarat pericol pentru sistemul de conducere al fotbalului romanesc, fie ca vorbim de patroni de club, primari, parlamentari, presa LPF sau FRF.
Din pacate, problema Stelei nu este sistemul de conducere al fotbalului din Romania. Daca dorim sa cautam vinovati, va trebui sa ne uitam in propria curte si vom observa care sunt adevaratii vinovati pentru situatia actuala. Daca angajatii clubului isi faceau treaba, Steaua respecta legea, regulamentele si era imposibil pentru ca fotbalul romanesc sa blocheze accesul in Superliga. Steaua isi facea dreptate fara probleme, iar din vara jucam in primul esalon.
How
In primul rand, angajatii CSA Steaua trebuie sa se apuce de treaba in frunte cu comandantul clubului, Colonel Răzvan Ștefan BICHIR. Din cate se pare, acesta a evitat cu orice pret sa comunice cu suporterii dupa ce acestia au protestat la adresa sa, la inceputul sezonului. Ba mai mult, acesta a facilitat abuzurile Jandarmeriei impotriva suporterilor care doreau sa intre in Peluza Sud.
Daca comandantul clubului s-ar apuca de treaba, pasul urmator ar fi ca angajatii sai sa identificie caile prin care Steaua poate promova. In momentul de fata, treaba este simpla:
- Schimbarea legii sportului pana la startul sezonului 2023-2024
- Steaua sa schimbe forma juridica a sectiei de fotbal si sa intre intr-un parteneriat “public privat” pana la termenul limita
De ce nu TAS? Pentru ca Steaua Bucuresti nu are vreo acoperire legala intr-un asemenea demers. Ne pierdem timpul, energia si neuronii cu astfel de initiative. Conform legii, sectia de fotbal a clubului Steaua nu este o echipa “profesionista” prin definitia legii.
Schimbarea legii sportului pana la startul sezonului 2023-2024
Este putin probabil sa vedem o initiativa legislativa in aceasta directie in actuala formula a clasei politice. Chiar daca clubul Steaua isi face treaba, trimite o propunere legislativa catre MAPN, iar MAPN-ul o va promova in parlament, sunt sanse minime ca aceasta initiativa sa fie aprobata. Plecand de la prieteniile clubului infractor cu Marcel Ciolacu sau alti lideri politici, sunt sanse 0 de reusita.
Steaua sa schimbe forma juridica a sectiei de fotbal si sa intre intr-un parteneriat “public privat” pana la termenul limita
Dupa cum am mentionat in articolul anterior, aceasta varianta are cele mai multe sanse de reusita. Din pacate, atat in MAPN cat si in CSA Steaua exista frica de a nu repeta greselile trecutului. Intre timp, a aparut si Florin Talpan care se opune acestei forme de a rezolva problema dreptului de promovare, chiar daca aceasta varianta poate sa reprezinte un parteneriat intre Steaua Bucuresti si o asociatie de suporteri care sa detina un procent minoritar din intregul pachet de actiuni. Din nefericire, nici suporterii nu s-au organizat astfel incat sa existe o initiativa in aceasta directie
Manifest
Realitatea este ca Steaua este prinsa intre ciocan si nicovala. Intre oamenii politici, presa, infractori si o serie de bugetari angajati in MAPN. Intre oameni cu functie in legislativul romanesc care au prietenii cu infractori dovediti si jurnalisti care ascund adevarul pentru bani si notorietate. Mai presus de toate, Steaua este sub jugul angajatilor MAPN care nu doresc sloganul “Make Steaua great again”. Le convine situatia actuala pentru ca au control asupra acestui club minunat.
Lenea este dusa la rang de arta in birourile de la CSA Steaua. La fel grandomania unui om care candva era iubit de mii de suporteri, iar acum viseaza la functia comandant de club. Acelasi om este impotriva celei mai simple forme prin care Steaua poate promova. Este acolo, ai suporterii langa, iar acestia au dovedit ca pot scoate bani din buzunar pentru Steaua. Chiar daca in acest caz ar fi vorba de o contributie de 1% din buget. Iar atunci? De ce se teme acest angajat al clubului?
Ultima data cand am verificat, ocupa functie de jurist in cadrul clubului. Cu alte cuvinte, are oportunitatea sa betoneze orice intelegere dintre Steaua si orice partener din punct de vedere legal, astfel incant sa nu existe pericolul unui precedent. Poate sa redacteze “virgula cu virgula” actul constitutiv al acelei societati. Cum poti sa stai degeaba ani de zile in ceea ce priveste problema promovarii, iar apoi sa iesi in presa si sa arunci o informatie falsa despre faptul ca trecerea clubului sub MAPN ar rezolva problema?
Ce interes are domnul Florin Talpan? (Poate ne raspunde in urmatoarea interventie la posturile TV care fac propaganda impotriva Stelei.
Sa uitam despre faptul ca Ciolacu, partidele politice, presa, clubul infractorilor sunt impotriva Stelei. Duṣmanii Stelei sunt chiar in curtea noastra. Unii sunt urniti de lene, altii de siguranta zilei de maine, in timp ce altii sunt urniti de cultul propriei personalitati.